Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Good governance van levensbelang

Good governance van levensbelang

Op uitnodiging van de Rekenkamer heeft de voorzitter van De Nationale Assemblee(DNA) Jennifer Geerlings-Simons op vrijdag 8 augustus in de Royal Ballroom van Torarica een toespraak gehouden over ‘Good governance’. Dit was ook het thema van het seminar dat De Rekenkamer in samenwerking met de IDB heeft georganiseerd.
Volgens Simons is goed en transparant bestuur van levensbelang. Corruptie is een gevolg van slecht bestuur en dat maakt dat mensen ontspoord raken. Goed bestuur begint volgens Simons in eerste aanleg met integere personen, ongeacht hun positie.
“Corruptie begint niet bij de politiek, maar veel eerder. Het is de politiek die mensen de kans geeft corrupt te zijn. Daarom is het belangrijk om jongeren op te voeden tot integere personen”, benadrukt de voorzitter in een persbericht van DNA.
De verschillende buitenlandse gastsprekers, die hebben meegedaan aan het seminar, zijn de mening toegedaan dat de Rekenkamer moet worden verzelfstandigd en dat De Nationale Assemblee blijft netwerken met buitenlandse parlementen. Ook het versterken van de capaciteit van secretarieel personeel is een pre.
De parlementsvoorzitter is ook voorstander van verzelfstandiging van de Rekenkamer. Echter moeten overheidsfunctionarissen worden verplicht transparant te werken gaf Simons verder aan.
Volgens de voorzitter zal geen enkele wet corruptie tegengaan als transparantie niet wordt afgedwongen. Verder zei ze dat de Rekenkamer alleen optimaal zal functioneren als het orgaan onafhankelijk is van de overheid.