Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Het moraal van Holiviering

Het moraal van Holiviering

Ik weet niet of ik alles correct beschrijf, maar dit is mij nog bijgebleven van de verhalen die mijn overgrootvader (opa van mijn moeder) ons vertelde. Mijn overgrootvader zei nooit direct wat goed of fout was, maar had altijd een verhaal met een moraal. Bij het lezen van dit verhaal moet u zich verplaatsen naar een tijd dat er geen tv, radio of licht was. Met behulp van kokos werd toen olie gemaakt voor het verkrijgen van licht.

Nu het verhaal

Holi was de zus van een machtige koning. Deze koning was zo bezeten van zijn macht dat hij zich terugtrok voor meditatie en gebed. Na de afsluiting van deze periode vroeg betreffende koning aan God of hij gezegend kon worden en dat niemand hem noch in het licht of donker noch op aarde of in de hemel meer iets kon aandoen. Na ontvangst van zijn zegen ging de koning weer naar zijn paleis. Hij riep zijn zoon bij hem en zei: zoon voortaan moet je mij aanbidden, want ik ben nu de God op aarde. Zijn zoon weigerde dit. Waarop de koning zijn zus Holi hierover informeerde.

Holi had ook bepaalde gaven en gaf haar broer als antwoord dat als de zoon van de koning weigert hem te aanbidden de dorpelingen ook zullen weigeren. Haar advies was om hem te laten vastbinden en van een rots in de zee te gooien. Echter kwam de zoon na een tijd weer terug in het dorp. Haar tweede advies was om de zoon te vergezellen (want zij dacht dat de soldaten de zoon niet in zee hadden gegooid) en de zoon naar de jungle te brengen en vast te binden aan een boom, zodat roofdieren hem zouden verscheuren en opeten.

Maar ook dit mislukte omdat in de boomstam een half mens/dier woonde en naar buiten trad waardoor het touw brak en de zoon was bevrijd. Het eerste wat dit half mens/dier zag was de koning en verscheurde hem. Het was namelijk schemer (niet donker en ook niet licht) en het dier was niet op aarde en ook niet in de hemel. De zoon kwam toen weer naar het dorp tot verbazing en blijdschap van iedereen, want de zoon was heel geliefd.

Omdat Holi bepaalde gave had en vol verdriet was door de dood van haar broer daagde zij de zoon van de koning uit. Zij gaf opdracht aan de bedienden om een groot vuur te maken midden in het dorp. Zij daagde de zoon uit om samen met haar door het vuur te lopen. Denkende dat haar gave haar zou beschermen, echter werd zij verbrand en de zoon overleefde het.

Vanaf die dag werd er door de dorpelingen herdacht dat het ‘kwade’ was overwonnen door het ‘goede’.

Volgens mij is het moraal van dit verhaal dat hoe machtig je ook bent, je bent en blijft een onderdaan van God. Subh Holi toegewenst aan eenieder, namens mij en mijn gezin.

Robbie Mohansingh