Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » “Inheemsen ontberen nog steeds meest basale voorzieningen”

“Inheemsen ontberen nog steeds meest basale voorzieningen”

GFC NIEUWS- Het is triest dat de moderne Surinaamse Inheemsen vaak onder moeilijke omstandigheden leven, met ontbering van lopend water en aansluiting op het elektriciteitsnet.

Dit zegt de ABOP ter gelegenheid van de voering van de Dag van de Inheemsen.

De partij wijst erop dat Inheemsen de eerste bewoners van Zuid-Amerika zijn en de beschermers van de longen van de aarde.

Hun voorouders hebben in het district Sipaliwini, rotstekeningen achtergelaten die ouder dan 2000 jaar zijn. Dit betekent dat de Inheemsen een rijke en oude geschiedenis hebben, die met de oude Egyptische- en Griekse dynastieën te vergelijken is.

Van de enorme Zuid-Amerikaanse Indiaanse samenleving leven nu slechts 20.000 afstammelingen in Suriname.

“Het is daarom zeer triest dat de moderne Surinaamse Inheemsen vaak onder moeilijke omstandigheden leven, met ontbering van lopend water en aansluiting op het elektriciteitsnet.”

“Vier jaar geleden kreeg de Republiek Suriname de opdracht van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, om de grondenrechten van de Inheemse volkeren binnen drie jaar bij wet te regelen.”

“Aangezien dit nog niet gebeurd is, moeten we ons afvragen hoe serieus de coalitieregering is, als het over de noden van onze Surinaamse Inheemse bevolking gaat,” zegt de ABOP.

“Wij moeten onze Inheemsen koesteren. Het is deze groep die de eerste tol heeft betaald voor de Europese Imperialistische expansie, en de daaruit voortvloeiende plantage economie, die Europa zo rijk heeft gemaakt.”

“Een imperialistische plantage economie die tot de 20ste eeuw in stand is gehouden, door een enorme heffing van onze Javaanse broeders uit Indonesië te eisen.”

Na de jarenlange onderdrukking en uitbuiting van de Inheemsen en de tot slaaf gemaakte Afrikanen, zijn de mensen uit Java, Indonesië onder valse en misleidende voorwendselen naar Suriname gekomen, voert de partij verder aan.

“Deze trotse, onafhankelijke mensen zijn met leugens zoals vrije geneeskundige behandeling, hoge lonen, huisvesting en een vrij stuk grond naar Suriname gelokt.”

“129 jaar geleden kwam de eerste Javaanse immigrant naar Suriname, om hier onder mom van een contract voor het minimale en onder onmenselijke omstandigheden als slaaf voor de Europeaan te werken.”

“Vanwege deze contracten praten we over contractenarbeid, die eigenlijk een verkapte vorm van slavernij was. In de periode 1890 – 1939 zijn meer als 30.000 immigranten uit Indonesië naar Suriname gebracht.”

De ABOP wil dat elke Surinamer toegang heeft tot goed onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg ongeacht in welk district of ressort hij of zij geboren wordt of woont.

Een Surinaams kind van Commewijne of Sipaliwini moet dezelfde toegang tot kwalitatieve goed onderwijs en gezondheidszorg hebben als een kind in de stad.

“Wij blikken met trots terug op hetgeen onze Javaanse en Inheemse broeders en zusters hebben doorstaan, maar vooral overkomen. Wij moeten putten uit hun reeds bewezen kracht.”

Het bericht “Inheemsen ontberen nog steeds meest basale voorzieningen” verscheen eerst op GFC Nieuws.