Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bewoners Atjoni en Brownsweg hebben eigen prikpunt

Bewoners Atjoni en Brownsweg hebben eigen prikpunt

Het geaccrediteerde medisch laboratorium MyLab heeft zaterdag haar 56ste prikpunt geopend te Atjoni in het district Sipaliwini. Bewoners van die omgeving hoeven voortaan niet meer naar Paramaribo af te reizen voor labonderzoek.

Hetzelfde geldt voor de bewoners van Brownsweg en omgeving in het district Brokopondo, waar MyLab op dezelfde dag haar 57ste prikpunt opende.

Bij de officiële ingebruikname van het prikpunt te Atjoni bracht Jim Rasam dank uit aan alle organisaties en betrokkenen die het prikpunt hebben helpen realiseren. Rasam is CEO van de Intermed Group of Companies, waar MyLab deel van uitmaakt. Hij zei dat zieke bewoners van deze omgeving niet meer drie uren lang hoeven te rijden naar de stad om hun bloed en urinetesten te doen. “Je bent al ziek en dan moet je zó ver reizen. Nee. Wij komen naar jullie toe”, sprak hij.

Bestuursopzichter Edwig Doornkamp, die namens de DC van Sipaliwini (Boven-Surinamegebied) aanwezig was, ziet deze ontwikkeling als een zeer prijzenswaardig initiatief. Hij zei dat een prikpunt dicht bij huis een pluspunt is voor de bewoners van dit gebied. Doornkamp: “De bevolking zat er heel lang op te wachten en we zijn er heel blij mee. We hopen dat er meer van dergelijke initiatieven zullen volgen, vooral voor de gemeenschap van het Boven-Surinamegebied.”

Whitney Williams, Business Unit Manager van MyLab, sprak van een mijlpaal. “We zijn er heel blij mee en we zijn ook blij dat we deze gemeenschap tegemoet mogen komen en dat ze niet zover hoeven te gaan om het prikken te bewerkstelligen”, zei Williams.

Te Brownsweg stelde districtscommissaris(dc) Kenya Pansa van Brokopondo dat gezondheidszorg het belangrijkste is wanneer we praten over ontwikkeling. Dit geeft aan dat district Brokopondo de keuze heeft gemaakt om samen met MyLab die richting op te gaan. “Wanneer we praten over menselijk kapitaal, praten we over gezonde burgers die door moeten gaan met het beleid en duurzame ontwikkeling. Daarvoor heb je menselijk kapitaal nodig en dat zijn gezonde burgers. Ik feliciteer de burgers, ik feliciteer Suriname. En MyLab, ga zo door en Suriname voorwaarts”, aldus de dc.

Ook kapitein Henk Finisie van Brownsweg beschouwt het als een bijzonder positieve ontwikkeling dat de bewoners van deze omgeving nu in staat zijn om onder andere hun bloeddruk en suiker in hun eigen omgeving te meten. Hij zei dat het dorp zich er ook bewust van moet zijn dat het een waardevol project is dat voortgezet moet worden.

Rasam was het volkomen eens met districtscommissaris Pansa dat een gezonde bevolking nodig is om een land tot ontwikkeling te kunnen brengen. Hij kaartte aan dat al langer dan vijf jaar getracht is prikpunten in het binnenland op te zetten, om daarmee ook de bewoners van verafgelegen plaatsen tegemoet te komen op het gebied van gezondheidszorg.

Met de opening van deze twee prikpunten is een begin gemaakt met het realiseren van dat voornemen.(GFC)