Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » VHP: Vrouwen worden wel gekend in partij

VHP: Vrouwen worden wel gekend in partij

In haar verweer op uitspraken van Indra Djawalapersad dat vrouwen een achterstandspositie innemen binnen de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt de VHP-mediacommissie dat vrouwen wel gekend worden binnen deze politieke organisatie.

Djawalapersad hekelt het feit dat de gendercommissie niet is opgenomen in de VHP-statuten. De politica noemt dit een misser en uitte haar wrevel dat vrouwen steeds op de achtergrond geschoven worden en minder worden betrokken bij de actuele gebeurtenissen van het politieke spel.

Naar aanleiding hiervan bevestigt de VHP, via haar Mediacommissie, dat de Gendercommissie niet is opgenomen in de statuten, “maar dat wil niet zeggen dat de Gendercommissie c.q. de vrouwen niet gekend worden in de partij”. In Art. 28 van de nieuwe partijstatuten zijn raden en commissies in zijn algemeenheid benoemd en wordt verwezen naar het concept Huishoudelijke Reglement (HR).

Art. 88 van het HR waarin de Gendercommissie is beschreven moet nog door het Partijcongres worden goedgekeurd. Raden en Commissies zoals de Agrarischeraad, Juridischecommissie, Media-en Communicatiecommissie, Commissie Internationale Betrekkingen, Financieel Economische -en Ondernemingscommissie zijn niet in de statuten opgenomen maar in het Huishoudelijke Reglement(HR).

Deze Raden en of Commissies hebben een adviserende stem naar het Hoofdbestuur toe. De statuten geven een kapstok aan waarbinnen deze structuren kunnen functioneren. In elke van de statutaire organen zijn vrouwen opgenomen om deel te nemen aan het besluitvormingsproces.

“De bezorgdheid van mevrouw Indra Djwalapersad is ook voor de VHP een uitdaging om de vrouwen de kans en mogelijkheid te bieden om te participeren. Er zijn zittingstermijnen opgenomen zodat er een doorstroming kan geschieden in politiek en partijbestuurlijke organen”, merkt de Mediacommissie op.

Op 7 mei 2016 wordt er een Partijcongres gehouden ter goedkeuring van het Huishoudelijke Reglement. Een ieder heeft dan de ruimte vragen te stellen indien er onduidelijkheden zijn omtrent het niet opnemen van de verschillende commissies in de partijstatuten.