Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname exporteert meer goud dan officieel gemeld

Suriname exporteert meer goud dan officieel gemeld

PARAMARIBO, 14 nov – De exportcijfers van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, dekken niet de werkelijkheid. De bank noteert voor de eerste helft van 2012 nochtans indrukwekkende cijfers. Er is in de eerste zes maanden van het jaar ruim achthonderd miljoen dollar geëxporteerd aan goud alleen. Volgens parlementariër Ronnie Asabina (Bep) wordt er veel meer geëxporteerd.

Alleen, in het goudrijke binnenland gebeurt er van alles dat het daglicht niet verdraagt. “Het is triest en zorgwekkend om te zien wat thans plaatsvindt. U moet na een jaar de balans opmaken van hoeveel goud officieel is geëxporteerd. En als u de balans opmaakt, moet u de samenleving eerlijk en helder informeren of de illegale uitvoer is toegenomen”, zei Asabina in het parlement. De goudwinning in het binnenland zou alles behalve onder controle zijn.

Toch beweert de commissie Ordening Goudsector dat er hard gewerkt wordt aan ordening. Goudzoekers worden geregistreerd en smokkelwegen worden in kaart gebracht. Volgens Asabina zal er veel meer nodig zijn om het ‘samenspel van politiek en maffiapraktijken’ op te ruimen. “De ordening wordt overheerst of gekenmerkt door angst. De sector wordt gekenmerkt door inhalige elites, waartoe parlementariërs, mensen op strategische posities of hun sociale omgeving behoren.”


Posted

in

by