Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vet wordt binnen 3 uur opgeslagen

Vet wordt binnen 3 uur opgeslagen

Volgens een onderzoek van de Oxford University kan 3 uur na het nuttigen van de maaltijd het vet uit voedsel worden omgezet in vetweefsel rondom de taille. De onderzoekers hebben gemeten hoe snel dit werkelijk gaat.

Volgens de Nederlandse onderzoeker professor Sander Kersten is deze informatie niet nieuw. Volgens hem was er al bekend dat vet rondom de taille wordt opgeslagen en dat vet snel wordt opgenomen in de bloedbaan. Er zijn volgens hem ook andere factoren van invloed, namelijk de energiebalans. Als iemand na het eten gaat sporten heeft dit een positieve invloed op de energiebalans en zal er meer vet worden afgebroken dan opgeslagen.

De onderzoekers hebben aangetoond met hun studie dat een gemiddelde persoon na enkele uren na de maaktijd 2 à 3 theelepels vet kan opslaan rondom de taille. Als het vetgehalte in de maaltijd groter is kan dit om een grotere hoeveelheid vetopslag gaan. Vetopslag rondom de taille wordt alleen gebruikt voor de korte termijn. De vetopslag wordt aangesproken als mensen beginnen te sporten. Als mensen vetrijke maaltijden blijven eten dan verspreidt het vet zich naar vetweefsel rondom de heupen, billen en dijen. Dit is opslag voor de lange termijn.

De verdeling van lichaamsvet kan ook een belangrijke indicator zijn voor de gezondheid. Hoe meer vet rondom de taille hoe slechter voor de gezondheid. Om dit na te gaan kan de taille omvang gemeten worden:

Hoe meet je de taille omvang?

1. Pak een meetlint.

2. Meet op het smalste deel van je middel. Dus tussen de bovenkant van je bekken en de onderkant van je onderste rib.

Vrouwen hebben een gezonde taille omvang tussen de 68 en 80 cm. Tussen de 80 en 88 cm is er nog geen risico, maar is het wel goed om op te letten. Boven de 88 cm is er een verhoogd risico. Mannen hebben een gezonde taille omvang tussen de 79 en 84 cm. Tussen de 94 en 102 cm is er nog geen risico, maar is het wel goed om op te letten. Boven de 102 cm is er een verhoogd risico.


Posted

in

by