Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 55-jarige vrouw aangehouden voor oplichting

55-jarige vrouw aangehouden voor oplichting

PARAMARIBO — De 55-jarige Lucie B. is vrijdag 3 maart aangehouden op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie en medeplichtigheid aan oplichting. De afdeling Fraude van de politie heeft een aantal gevallen in onderzoek, waarbij een tiental personen via het sociale media platform Facebook zijn opgelicht.

Volgens verklaring van de aangevers kregen zij via Facebook een bericht, waarbij er geschenken aan hen werden beloofd, maar dat zij de afhandeling- en douanekosten zelfs moesten betalen. Na enige tijd ontvingen betrokkenen wederom een bericht dat het pakket was gearriveerd en dat zij de kosten op een bepaald rekeningnummer moesten storten. Pas na de storting, kwamen de aangevers tot de ontdekking dat er nimmer sprake is geweest van een geschenk, maar dat ze zijn opgelicht. De criminelen hebben volgens de politie op deze manier een aantal personen voor grote geldbedragen in SRD benadeeld.

Tijdens het politioneel onderzoek kwam de 55-jarige in beeld en is gebleken dat een aantal slachtoffers geld op haar rekening heeft gestort, dat zij inmiddels heeft afgestaan aan derden. Zij werd opgespoord en op 3 maart aangehouden. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte Lucie hangende het verdere onderzoek door de politie in verzekering gesteld.

Geldezels

Personen als Lucie staan internationaal bekend als geldezels of money mules. Zij laten hun bankrekening opzettelijk misbruiken voor criminele activiteiten door onder andere geld verkregen door misdrijf af te staan aan derden dan wel wit te wassen. Hun vergoeding bestaat meestal uit de inhouding van een deel van het gestorte geldbedrag.

Het is de politie opgevallen dat veel mensen zich de laatste tijd voor deze daad lenen. De sterke arm doet daarom een beroep op de gemeenschap om dit crimineel gedrag achterwege te laten. Verder vraagt zij de samenleving om niet in te gaan op allerlei aantrekkelijke aanbiedingen die via sociale media door onbekenden worden gedaan. Eventuele benadeelden worden opgeroepen om aangifte te doen.