Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 18 leerlingen in een klas en gratis basisschool

18 leerlingen in een klas en gratis basisschool

Eddie Jozefzoon aan het woord tijdens een meeting met journalisten op het kabinet van de president

Vanaf 1 oktober dit jaar wordt het volgen van onderwijs op de lagere school gratis. De ouderbijdrage wordt volledig afgeschaft. Dat maakte Eddie Jozefzoon, voorzitter van de taskforce Onderwijsinnovatie, gisteren op het kabinet van de president bekend. Dit besluit geldt niet alleen voor openbare lagere scholen, maar ook de bijzondere scholen zullen onder dit besluit vallen. Volgens Jozefzoon wordt er daarom gewerkt aan een nieuw subsidiebesluit.

Een andere beslissing die per 1 oktober ingaat is dat kleuterklassen niet meer dan 18 leerlingen mogen tellen. Op glo- niveau wordt dit gebracht naar 25, terwijl op de voj- en vos-scholen er niet meer dan 22 leerlingen in een klas mogen zitten. Volgens de huidige wetgeving mogen op de lagere school 40 schoolkinderen in een klas.

Er staat meer te gebeuren. Zo zal er op Moengo geëxperimenteerd worden met een scholengemeenschap waar er technisch, agrarisch en nijverheidsonderwijs zal worden gegeven. Volgens Jozefzoon moet er bij nijverheidsonderwijs niet alleen aan koken worden gedacht, de opleiding zal ook leerlingen opleiden tot verzorger en gastheren.

Voor het begin van dit schooljaar heeft de overheid ook nieuwe leermiddelen aangeschaft. De financiële middelen hiervoor zijn al binnen. ‘Meer dan 90% van leermiddelen is verouderd’, vertelde Jozefzoon. Er is volgens de taskforce-voorzitter genoeg geld om alle praktijklokalen op alle technische en huishoudscholen en het Imeao te updaten en voorzien van nieuwe en moderne machines.

Dagblad SurinameDagblad Suriname – Suriname's Populairste Krant