Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 130 jaar Berseba uitbundig gevierd

130 jaar Berseba uitbundig gevierd

PARAMARIBO/PARA – Bestuur en bewoners van de plantage Le Prosperite, nu bekend als vakantieoord Berseba, hebben gisteren het feit herdacht dat 130 jaar geleden negen vrije slaven het besluit hadden genomen om de plantage waarop zij gewerkt hebben, te kopen. Zij noemden de plek Le Prosperite. Dit betekent bloei en welvaart.

Het jaar was 1882. Le Prosperite groeide uit tot een bekende houtplantage. Na een dankdienst die door verschillende notabelen werd bijgewoond kwamen verschillende sprekers aan het woord. Onder meer DC Jerry Miranda van Para en Mahinder Gopi, onderminister van Regionale Ontwikkeling. Hij was er ook namens de president.

Madzy Pengel die  voorzitter is van het plantagebestuur riep de bewoners op om ter nagedachtenis van die negen mannen, gezamenlijk de plantage weer op te bouwen naar de glorietijden van toen. Er is volgens haar genoeg vruchtbare grond om de plantage effectief te gebruiken voor  landbouwdoeleinden. Zo zouden de bewoners niet meer afhankelijk zijn van groenteleveranties uit de hoofdstad.

Pengel vroeg de jongeren om niet meer nodeloos op hoeken van de wegen te staan, maar letterlijk de handen uit de mouwen te steken om de plantage weer glans en glorie te geven.

Na het officiële gedeelte bleven de aanwezigen in een gezellige informele sfeer bij elkaar. In de avonduren werd er uitbundig feest gevierd en gedanst op tonen van verschillende muziekformaties uit het district en een band uit Coronie. Coronie is door de geschiedenis van beide districten nauw verbonden met Para.