Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 13 ontgiftende voedingsmiddelen

13 ontgiftende voedingsmiddelen

Misschien niet helemaal Miss Natural style, maar ik heb nog nooit een detoxkuur gevolgd. Gewoonweg omdat dit steeds een brug te ver leek. Want een sapvastkuur volgen tijdens een drukke werkweek of wanneer je een gezin hebt, is nogal heftig. Idealiter neem je in zo’n week namelijk niet al te veel hooi op je vork. De mogelijkheid om de de boel de boel te laten doet zich als werkende moeder helaas niet zomaar voor.
Gelukkig zijn er naast een kuur ook veel dingen die we kunnen eten of drinken om ons lichaam te helpen ontgiften. Er zijn genoeg kruiden, groenten, superfoods en andere voedingsmiddelen die een extra stimulerende werking op lever, nieren, longen en darmen hebben en waarmee je je lichaam toch kunt ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Een lijstje van ontgiftende voedingsmiddelen!
Artisjok
Veel bittere groenten, waaronder artisjok, bevorderen de werking van de lever, gal en de spijsvertering. In de artisjokbladeren en wortelen zitten bittere stoffen, die een substantie bevatten waardoor de galafscheiding stijgt en die een beschermende werking heeft op de levercellen. De artistjok heeft bovendien een positief effect op de vetstofwisseling.
Brandnetel
Brandnetel is een uitstekend kruid voor een zuiveringskuur. Een kop brandnetel thee per dag, of meerdere verspreid over de dag, heeft verschillende positieve effecten. Het is ontgiftend, alkaliserend en bloedzuiverend. Het helpt bij lever-, gal- en milt problemen door de detoxerende werking en het zuivert de maag. Brandnetel is tevens vochtafdrijvend en geeft je energie.
Citroen
Citroen bevat een hoge dosis vitamine C en het werkt bovenal zeer effectief bij het reinigen van de lever. De citroen versterkt leverenzymen en kan het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen, Hierdoor verbetert de stofwisseling, wat zorgt voor schonere darmen. Het verhogen van de stofwisseling heeft ook een positief effect op het afvallen. Begin de dag dus met een glas warm water met uitgeperste citroen!
Groene bladgroenten
Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever. Zij zitten vol met chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen, met name zware metalen. Chlorofyl kan zorgen voor het gezond houden van je bloed, je spijsverteringsorganen waaronder je darmen en het ondersteunen van je lever en nieren. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, paksoi, waterkers, en rucola. Eet deze, om optimaal van de werking te profiteren, groenten zoveel mogelijk rauw. Een groene smoothie per dag is perfect!

Groenten en fruit met een hoog watergehalte

Groenten en fruit als watermeloen, komkommer en bleekselderij stimuleren de stoelgang en bevorderen het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Komkommer helpt de nieren urinezuur op te lossen.
Asperges, waterkers en artisjokken zijn ook natuurlijke diuretische (waterafdrijvende) voedingsproducten. 
Asperges bevatten asparagine, wat de werking van de nieren stimuleert en daarmee met name ook het verwijderen van toxines uit het lichaam.
Kiemgroenten
Kiemgroenten bevatten een hoge concentratie voedingsstoffen, zelfs hoger dan de groente zelf. De bekendste soorten zijn tuinkers, taugé en alfalfa, maar ook heerlijk zijn bijvoorbeeld broccolikers, preischeuten, rucolakers, en mosterdkers. Kiemen helpen bij de opbouw van nieuwe cellen, voorzien ze van zuurstof, verjongen het lichaam en werken ook nog eens ontgiftend. Doe dus regelmatig een handje kiemen door je salade of bijvoorbeeld over je soep!
Graangrassen
Gerstegras, tarwegras en kamut-gras bieden allemaal uitzonderlijk veel gezondheidsvoordelen waar ik heel ver over kan uitwijden maar hier niet doe. Allen bevatten grote hoeveelheden chlorofyl en helpen daarom bij het afvoeren van afvalstoffen.
Je kunt het kopen als capsules, maar ook in poedervorm. Tarwegras of gerstegrassap is te krijgen in sommige juice-bars. Het is niet moeilijk om het zelf thuis of in de tuin, te kweken.
Goji bessen
Goji is een van de krachtigste superfoods. De bessen spelen een belangrijke rol in de traditionele Chinese geneeskunst en wordt ingezet als zeer krachtige beschermer van de lever. Het helpt schadelijke stoffen uit onder andere voeding en drank te elimineren en de lever te regenereren.
Paardebloem
Paardebloem wordt, vanwege zijn heilzame werking op de lever en nieren, toegepast om het lichaam te ontgiften. Het heeft invloed op zowel de lever als de galblaas. Het vermeerdert de toevoer van gal, verbetert de doorstroming van stoffen door de lever, gaat galstenen en ontsteking van de gal tegen. Paardebloem is in de vorm van thee en tabletten verkrijgbaar. De plant kan ook vers, bijvoorbeeld in de sla worden gebruikt.
Peterselie
Peterselie bevat niet alleen heel veel voedingsstoffen maar heeft ook een sterk ontgiftende werking. In de natuurgeneeskunde wordt peterselie vaak toegepast als natuurlijk vochtafdrijvend middel. Daarnaast helpt het hoge chlorofylgehalte in peterselie helpt het bloed te reinigen en daarmee ook de nieren, lever, blaas en het lymfesysteem.
Koriander
Koriander helpt zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Deze metalen zoals lood en kwik binden zich aan de koriander en kunnen het lichaam via het spijsverteringskanaal verlaten.
Knoflook
Knoflook activeert leverenzymen die gifstoffen filteren en de (bloed)circulatie verhogen. De zwavel- en waterstofbestanddelen in knoflook helpen om giftige zware metalen te verdrijven. Eet de knoflook bij voorkeur rauw voor een optimaal reinigend effect. Vind je de geur na het eten van knoflook niet zo prettig dan kun je natuurlijk ook kiezen voor capsules.
Vetten
Vergeet de vetten niet tijdens een detoxweek. Essentiële vetten van goede kwaliteit zijn ook ontgiftende voedingsmiddelen en heel belangrijk om de galblaas optimaal te laten werken. Zonder voldoende eiwitten produceert de lever niet voldoende gal voor het lichaam om vetten te kunnen verteren en voedingsstoffen op te nemen.
Plantaardige, onverhitte (koudgeperste) oliën, zoals zijn een goede bron van essentiële vetzuren, die de celwanden van de lever herstellen en ontstekingen helpen tegengaan, zoals:
lijnzaadolie
hennepolie
olijfolie
kokosolie (extra virgin)
vetten uit vette vis (haring, tonijn, zalm, sardine of makreel’
Vitamines A en D en de Omega-3 vetzuren (ook chia zaadjes zijn hier rijk aan) zijn van groot belang bij het detoxen. Zonder deze componenten zullen alle processen minder snel en goed verlopen. Zorg dus dat je hier genoeg van binnenkrijgt.( natural.nl)