Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 100 jaar WK-hosts

100 jaar WK-hosts

De FIFA maakte woensdag bekend dat het had afgesproken dat de enige kandidaat voor het organiseren van het WK 2030 het gecombineerde bod van Spanje, Portugal en Marokko zou zijn. Bovendien zal er, met het oog op de honderdste verjaardag van het eerste WK, dat in 1930 in Uruguay werd gehouden, ook een ceremonie plaatsvinden in de hoofdstad van het land, Montevideo, en zullen er drie openingswedstrijden worden gespeeld in Uruguay, Argentinië en Paraguay.

Het WK 2030 zal dan ook een ongekend format krijgen, aangezien het in zes landen en op drie continenten (Afrika, Europa en Zuid-Amerika) wordt gehouden. Tot nu toe werd het WK nog nooit in meer dan twee landen of op verschillende continenten gehouden. In 2002 hielden Zuid-Korea en Japan het gezamenlijk, terwijl het in 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada zal plaatsvinden.

Ondanks dat FIFA-voorzitter Gianni Infantino toejuicht hoe “In een verdeelde wereld FIFA en voetbal samenkomen”, zijn de plannen aanvankelijk op harde kritiek gekomen – vooral vanwege het effect dat de geografische spreiding zal hebben op de CO2-voetafdruk van het toernooi. Er is ook bezorgdheid geuit dat sommige teams, als gevolg van een verandering in de halfronden, de competitie uiteindelijk in twee verschillende meteorologische seizoenen zullen moeten spelen.

Zoals onze infographic laat zien, wordt het FIFA Wereldkampioenschap Heren sinds 1930 elke vier jaar gehouden, met slechts twee onderbrekingen veroorzaakt door de Tweede Wereldoorlog, in 1942 en 1946.