Tieners met overgewicht of obesitas krijgen vaker galstenen dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers keken naar 510.000 kinderen van 10 tot 19 jaar. Van deze tieners hadden er 766 last van galstenen. Overgewicht bleek het risico op galstenen te verdubbelen. Bij kinderen met matige obesitas kwamen vier keer zo vaak galstenen voor. Kinderen met extreme obesitas hadden zes keer zo vaak galstenen.

“Hoewel galstenen vaak voorkomen bij zware volwassenen, waren ze bij kinderen en adolescenten vroeger zeldzaam. Deze resultaten passen bij een alarmerende trend: jongeren met obesitas lopen een verhoogd risico op aandoeningen die we voorheen zagen als volwassenenziektes”, zegt Corinna Koebnick.

Gal bestaat uit elementen als water, cholesterol, vetten en galzouten. Als dit mengsel uit balans raakt, bijvoorbeeld door een te hoog cholesterolgehalte, vormen zich kristallen die zich in de galblaas verharden. Soms zijn deze steentjes zo klein dat je er niets van merkt, maar als ze groter groeien kun je last krijgen van erge buikpijn, misselijkheid en braken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.