De Nederlandse strafpleiter Gerard Spong

Door Robin Rosario

PARAMARIBO – Volgens de Nederlandse strafpleiter Gerard Spong wacht Dino Bouterse een zware straf als hij schuldig wordt bevonden door de Amerikaanse justitie. In een telefonisch gesprek met radio ABC gaf Spong vanmorgen een korte toelichting over het Amerikaans rechtssysteem. Hij gaf aan dat Bouterse wordt verdacht van wapenhandel en het organiseren van drugstransporten. Hij kan dus geen beroep doen op een voorlopige vrijlating, zoals dat in de Verenigde Staten mogelijk is.

Spong vertelt dat Bouterse binnenkort voor het Hoog Gerechtshof zal verschijnen en afhankelijk van de aanklacht zal bepaald worden of hij verder vervolgd zal wordt. Indien hij voor de gewone rechter verschijnt, kan het voor Bouterse twee kanten op. Hij kan zich schuldig of onschuldig verklaren. Bij een schuldigverklaring kan hij een overeenstemming bereiken met de openbare aanklager voor een lagere strafmaat, die dan zal liggen tussen de 10-20 jaar.

Pleit hij onschuldig en hij wordt achteraf schuldig bevonden, dan zal zijn vonnis tot levenslang kunnen reiken. Bouterse werd vorige week donderdag in Panama aangehouden en overgedragen aan de Amerikaanse justitie, die hem verdacht van drugs- en wapensmokkel vanaf 2011.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.