door Robin Rosario

PARAMARIBO – Zwangere tieners hebben recht op onderwijs. Dit gegeven liep als een rode draad door de conferentie die vrijdag door de vrouwenafdeling van de mensenrechtenorganisatie Moiwana werd gehouden. Tot nu is het geval dat zwangere tieners van school worden verwijderd.

Volgens het verdrag van Belem do Para, artikel 9 wordt het weren van zwangere tieners op school verboden. Dit verdrag gaat over het beschermen van de vrouw en volgens de rechten die zij heeft mogen tieners die in verwachting zijn niet verhinderd worden onderwijs te genieten. Het bleek echter dat veel deelnemers aan de conferentie van deze regeling niet op de hoogte waren.

Dit verdrag bestaat al tien jaar en is ook door ons land geratificeerd. Een van de verbaasde personen is Hilly Dinmohamed – Breeveld, secretaris van de organisatie Education for All (EFA). Nu zij ervan op de hoogte is, roept zij de onze overheid op om geen kleppen voor de ogen te houden, maar juist te werken aan voorlichting zodat tienerzwangerschappen kunnen worden voorkomen.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, riep op om zwangere tieners geen slachtoffer te laten worden van het denken van delen van de gemeenschap.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.