PARAMARIIBO, 8 jun – De afnemende waarde van de euro komt pijnlijk aan. Voedselexporteurs klagen steen en been. De concurrentiepositie van Surinaamse groenten en fruit wordt er alleen maar zwakker van. Voor de al kieskeurige Europeaan wordt het uitkijken naar goedkopere producten. Alleen vis doet het nog redelijk. Voorlopig.

Bij visexporten wegen de brandstofprijzen zwaarder mee. “Deze sector is pas aantrekkelijk als je breakeven of tegen winst kan opereren. De zwakke euro heeft geen effect op onze exporten, omdat ook de brandstofprijs is gedaald”, zegt visexporteur Udo Karg tegenover de Ware Tijd. Brandstof was relatief goedkoop de afgelopen tijd. Dus was er enige compensatie voor de afnemende euro. Alleen verwacht Karg wat meer klantvriendelijkheid bij luchtvaartbedrijven.

Die maken niet bepaald haast met het verlagen van tarieven. Wanneer de brandstofprijs daalt, wordt dit laat gecompenseerd. Karg denkt dat ook andere voedselexporteurs redelijk kunnen verrekenen. Maar die zien het niet bepaald meer zitten. “Door de crisis is het al een jaar moeilijk zaken doen met de Europeanen. We kunnen liever naar de Caricom en de regio kijken. Maar ook daar zijn er problemen”, zegt Wierin Bissesar van de Vereniging van Rijstexporteurs.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.