‘Zuivel vermijden als je wilt afvallen, is een heel slecht idee. Zuivel laat namelijk gunstige effecten zien op gewichtsverlies.’ Dit stelde prof.dr. Arne Astrup van de Universiteit van Kopenhagen tijdens het symposium “Obesity and food in Europe, the policy challenge”.

Astrup onderbouwde zijn beweringen met een recente meta-analyse van studies naar het effect van zuivel op gewichtsverlies. Zuivel laat vooral in combinatie met een energiebeperkt dieet een gunstig effect zien. Een hoge zuivelconsumptie gaat gepaard met een significant hoger gewichtsverlies dan een lage zuivelconsumptie. Vooral het lichaamsvet neemt meer af, terwijl de vetvrije massa juist meer toeneemt.

Volgens Astrup is niet meer zuivel nodig dan momenteel al wordt aanbevolen; het probleem is juist dat de aanbeveling niet altijd wordt gehaald. In eerder onderzoek heeft hij laten zien dat calcium de vetuitscheiding vergroot. Een toename van de calciuminname uit zuivel met 1200 mg per dag resulteert in een hogere vetuitscheiding van 5,2 gram per dag. Astrup: ‘Op jaarbasis betekent dat een 1,5 à 2 kg lager lichaamsgewicht.’ Toch denkt hij dat het gunstige effect van zuivel vooral schuilt in de eiwitten, die een hoge verzadiging geven en gunstig zijn voor de vetvrije massa. Hij adviseert voldoende eiwitten in elke maaltijd.

(nieuwsvoordietisten.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.