Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zorgraad: premie Basiszorgverzekering vanaf eind 2015 onder druk

Zorgraad: premie Basiszorgverzekering vanaf eind 2015 onder druk

Met de enorme inflatie die eind 2015 is ontstaan, kwamen en de tarieven van de dienstverleners en de premie van de Basiszorgverzekering onder druk te staan. Dit laat de Zorgraad optekenen in een persbericht. Bij de introductie van de Wet Nationale Basiszorgverzekering in oktober 2014, is de Zorgraad in het leven geroepen. De Zorgraad is een orgaan dat verantwoordelijk is voor o.a. toezicht op en handhaving van de Wet Nationale Basiszorgverzekering.

De Zorgraad doet voorstellen aan de Onderraad van de Raad van Ministers over zaken de Wet Nationale Basiszorgverzekering rakende. Het is de Raad van Ministers die het Concept Staatbesluit voor eventuele premie aanpassing kan vast stellen, die na advies van de Staatsraad door de President kan worden afgekondigd.

Bij een koers van SRD 3,35 voor de U$D, en een maximale premie van respectievelijk SRD 55, SRD 75, SRD 165 en SRD 240 voor respectievelijk categoren 0-16 jaar, 17-20 jaar, 21-59 jaar en 60+ jaar, is volgens de Zorgraad in de beginjaren van deze Wet een zeer positieve bijdrage geleverd aan het bewustzijn van de burger voor het sluiten van een verzekering voor het kunnen dekken van hun ziektekosten. Het aantal verzekerden steeg van 395.000 in 2014 naar 433.000 in 2016.

In het kader van het bovenstaande heeft de Zorgraad in mei 2016 een advies gedaan aan partijen betreffende aanpassing van het ligdagtarief. Dit tarief was in 2015 overeengekomen tussen de Nationele Ziekenhuis Raad (NZR) en de Survam. Het bijzondere van dit voorstel was dat het een tarief aanpassing voor het ligdagtarief van 11 % betrof, waarbij de bestaande maximale premie van de verzekeringsmaatschappijen niet zou worden aangepast.

Het betrof in deze dus een meer opbrengst voor de ziekenhuizen van SRD 6 miljoen per jaar. Helaas heeft NZR hiervan afgezien en heeft ook de toenmalige minister van Volksgezondheid, het hierbij gelaten. Dit terwijl partijen schriftelijk hadden vastgelegd dat zij zich zouden committeren aan de uitspraak van de Zorgraad

Een ander optreden van de Zorgraad is het behandelen van meer dan 100 bezwaarschriften geweest. Het betrof burgers waarbij de 0-16 en 60+ rechthebbenden niet werden verzekerd door het SZF ondanks het feit dat deze burgers volgens een besluit van de Regering aanspraak maken op een basiszorgverzekering waarvan de premie betaald wordt door de Staat.

De Zorgraad heeft in deze een uitspraak gedaan en de burgers in het gelijk gesteld. Het gevolg is geweest dat alle 0-16 en 60+ die zich aanmelden bij het SZF thans wel worden voorzien van een verzekering betaald door de staat.

De Zorgraad houdt 2 keer per jaar een Openbare Vergadering. In diverse Openbare vergaderingen zijn door burgers en de Zorgraad zaken betreffende verzekeringsmaatschappijen, het SZF of de dienstverleners aangekaart.

Een groot deel van de klachten om en rond de dienstverlening betreffen het SZF. Deze zaken zijn besproken met de minister van Volksgezondheid. Ook het niet nakomen van de afgesproken ziekenhuis tarieven met het SZF zet de financiering van de ziekenhuizen onder druk.

Het vragen van jaarpremie door Assuria is volgens de Zorgraad niet in de geest van de Wet Nationale Basiszorgverzekering, terwijl Self Reliance een alternatief Basisproduct aanbiedt. Evenzo is het vragen van bijbetaling aan verzekerden door dienstverleners niet toegestaan volgens de Wet.

Op de laatste openbare vergadering van februari 2018 is de Zorgraad uitvoerig ingegaan op het financieel spanningsveld tussen de verzekeringsmaatschappijen en de dienstverleners. Wat in de vergadering duidelijk naar voren is gebracht is, dat er een premie aanpassing noodzakelijk is om de rust in de gezondheidszorg te doen wederkeren.

De Zorgraad verwacht dat de betreffende stakeholders, te weten de werkgevers, de dienstverleners, de verzekeringsmaatschappijen en het SZF hun verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe dragen en geen zaken doen die tegen de Wet zijn om zodoende de rust in de gezondheidszorg te behouden.

Van alle burgers wordt verwacht dat zij zich normaal blijven verzekeren en de daarbij behorende verzekeringspremie tijdig betalen, zodat de zorgkosten betaald kunnen worden uit de beschikbare middelen.(GFC)