Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zorgpersoneel komt bijeen; niet te spreken over verdeel en heers in de sector

Zorgpersoneel komt bijeen; niet te spreken over verdeel en heers in de sector

De vertegenwoordigers van het personeel van de zorginstellingen ervaren het als een onbehoorlijke daad van opportunisme, dat er voor bepaalde groepen bij enkele ziekenhuizen een zogenaamde oplossing is bedacht. Het riekt naar verdeel en heers, stellen ze. Vertegenwoordigers van de vakbeweging binnen de zorginstellingen houden vandaag een algemene ledenvergadering (ALV) in de vorm van een congres. Dit hebben de bonden in een brief voorgehouden aan de directeuren van de verschillende zorginstellingen.

Het doel van deze bijeenkomst is onder andere om te praten over de koopkracht van SRD 3000 die voorgesteld is aan de regering en die ook zal moeten gelden voor alle zorginstellingen. Vertegenwoordigers van de vakbeweging van de zorginstellingen betreuren het dat de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, ervoor kiest om via de media te communiceren in plaats van als een goede werkgever.

Ze moeten lezen dat er voor groepen binnen de zorg een oplossing komt en wel bij enkele ziekenhuizen. Verder is er ook aangegeven, dat het wegtrekken zorgpersoneel niet een groot probleem is als wegtrekken specialisten en dat er interventies gepleegd zullen worden vanuit de regering, daar waar er problemen zijn met de gespecialiseerde groep.

De minister heeft ook aangegeven, dat er een voorstel is gedaan door ziekenhuizen. Ze stellen dat de situatie door Ramadhin wordt gebagatelliseerd, omdat alle zorginstellingen geconfronteerd worden met de gevolgen van braindrain.

Personeelsleden van negen zorginstellingen zijn opgeroepen om aanwezig te zijn bij ALV. Aan degenen die in de middagdienst zitten wordt er dispensatie verleend. Met hun volle aanwezigheid willen de bonden een duidelijk signaal geven hoe sterk de zorgsector is en dat ze serieus genomen moeten worden. Het de bedoeling om tijdens de bijeenkomst de koopkrachtversterking van SRD 3000 die voorgesteld is aan de regering te bespreken die zal moeten gelden voor alle zorginstellingen.

In hun brief aan de directeuren met een cc aan de minister van Volksgezondheid, de president en de vicepresident stellen de bonden dat de problematiek binnen de zorg waaronder de braindrain die nu heerst geen betoog behoeft. Om de braindrain die er heerst in te dammen, is het van eminent belang om de waardering van het personeel binnen de zorg te verbeteren.

In het licht hiervan heeft minister van Volksgezondheid besloten voor een integrale aanpak. Hier staan de vertegenwoordigers van het personeel niet negatief tegenover. Nu is het gebleken dat deze oplossing nog lang uit zal blijven vooral vanwege het beschrijven en wegen van functies.

De bonden raken dus geconfronteerd ermee dat het gras groeit, terwijl het paard sterft. Om een tussenoplossing hierin te vinden hebben de vertegenwoordigers van het personeel binnen diverse zorginstellingen per schrijven op 25 februari 2023 aan de minister van Volksgezondheid het voorstel gedaan om aan het totaal personeel binnen de betreffende instellingen een koopkrachtversterking toe te kennen. Immers, minister van Volksgezondheid als vertegenwoordiger van de regering is verantwoordelijk voor de totale zorg in Suriname en heeft in die hoedanigheid voor een integrale aanpak gekozen.

Het gaat om de bonden:
Algemene Bond van Landsdienaren in dienst van het AZP (ABPLAZ)
Bond Personeel Sint Vincentius Ziekenhuis (BPSVZ)
Bond van het Personeel in dienst van ’s Lands Hospitaal (BPLH)
Bond Personeel Diakonessenhuis (PBDZ)
Bond personeel van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (BPRZW)
Bond Personeel Marwina Streek Ziekenhuis (BPMSZ)
Bond Personeel in dienst van het Mungra Streekziekenhuis Nickerie (BPSZN)
Bond voor Personeel bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS)
Bond van Personeel bij de RGD (BPRGD)