Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Zonlicht en limoensap maken drinkwater veiliger

Zonlicht en limoensap maken drinkwater veiliger

Door limoensap toe te voegen aan drinkwater en het dan bloot te stellen aan zonlicht, verdwijnen gevaarlijke bacteriën sneller.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins School of Public Health deze week in het tijdschrift American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

In veel landen is toegang tot schoon drinkwater een probleem. Een van de methoden om water schoon te krijgen, is door gebruik te maken van SODIS (Solar Water Desinfection). Voor SODIS vult men eerst doorzichtige PET-flessen met water, waarna ze ten minste zes uur in direct zonlicht moeten liggen. Bij bewolkt weer kan dat oplopen tot 48 uur.

SODIS werkt alleen bij het gebruik van doorzichtige PET-flessen, want die laten UV-straling door. Normaal blank glas blokkeert UV-stralen juist. De UV-stralen maken de celstructuren van de bacteriën kapot, waardoor ze doodgaan.

De onderzoekers testten hun idee door PET-flessen te vullen met normaal ontchloord kraanwater. Hierna voegden ze in verschillende volgorden limoensap, limoenpulp of synthetische psoraleen (werkzame stof in limoensap) samen met verschillende bacteriën en norovirussen toe aan het water.

Uit de tests bleek dat bij gebruik van limoensap of pulp de desinfectietijd van het water besmet met de E.coli bacterie teruggebracht werd tot zo’n dertig minuten. Helaas bleken een andere notoire verwekkers van diarree, de norovirussen, nauwelijks gevoelig voor deze methode.

De onderzoekers zijn nu begonnen aan een vervolgstudie om te zoeken naar oplossingen voor de norovirussen.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: