Dit is een bericht van GFC Nieuws

INGEZONDEN- Bijna elke reiziger die vanuit een ontwikkeld land in Paramaribo aankomt heeft een weekje of langer nodig om te wennen aan het verloederd beeld dat de meeste huizen, straten en gebouwen in deze stad uitstralen.

Wat direct opvalt, is dat Suriname een erg arm, chaotisch en smerig land is.

Er is sprake van ontzettend veel achterstallig onderhoud, de wegen zitten vol diepe levensgevaarlijke kuilen omdat men niet eens in staat blijkt te zijn om asfalt te kopen om deze de dichten.

Het onkruid groeit op veel percelen vaak wel meters hoog, soms zelfs op een gedeelte van het wegdek.

De bermen worden niet of zelden gemaaid, de trottoirs zijn rommelig, vies, vol onkruid, grotendeels niet betegeld, de sloten niet schoongemaakt en de meeste mensen op straat lopen er heel onverzorgd en armetierig bij.

Ook ik die zeer vaak in het jaar in het buitenland vertoef, heb bij terugkomst voor langere duur veel moeite om mijn ogen te laten wennen aan deze armoedigheid en smerigheid op straat.

Het straatbeeld is op veel plekken gewoon niet prettig! Het doet als het ware je ogen pijn.

Personen die nog nooit naar het buitenland zijn geweest zullen het grote contrast waarmee  je wordt geconfronteerd wanneer je vanuit de luchthaven naar Paramaribo wordt gereden helemaal niet begrijpen.

De ambiance van Paramaribo en omstreken zou er heden ten dagen echter nog veel beroerder aan toe zijn geweest indien onze Chinese vrienden niet hun weg naar onze hoofdstad hadden gevonden om zich hier te vestigen.

Veel percelen waarop nu mooie winkels en andersoortige zaken zijn gevestigd, zouden nog steeds vol metershoog onkruid zijn bedekt.

Vooral het noorden van deze stad, andere delen in iets mindere mate, zou er veel onaantrekkelijker bij liggen als de Chinezen er niet waren.

Wij zouden boodschappen doen in supermarkten die niet voldoen aan de moderne standaardeisen.

Door de concurrentiestrijd die de Chinezen op gang hebben gebracht, werden de “autochtone” ondernemers subtiel gedwongen ook te moderniseren.

Het zijn uiteindelijk toch onze Chinese vrienden die met het opzetten van hun mooie nieuwerwetse gebouwen mee hebben geholpen om het uiterlijk van Paramaribo toch nog een beetje toonbaar te maken.

Dat Paramaribo er grotendeels zou verpauperd bij ligt, is in ieder geval niet hun schuld.

Het zijn de Surinamers die simpelweg ervan schijnen te houden in deze smerige rommel te leven.

Jammer, het is een feit: de gemiddelde Surinamer is gewoon niet netjes. Het interesseert ze niet hoe hun woonomgeving eruit ziet.

Kijk maar om je heen en analyseer.

Gelukkig denk ik en een klein aantal anderen er anders over.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com

Dit is een bericht van GFC Nieuws

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.