In de afgelopen drie verkiezingen is kort voor de verkiezingsdatum sprake geweest van een juridisch offensief van advocaten van Bouterse tegen zijn drugsveroordeling in Nederland. Aan de kiezers werd voorgehouden dat het een kwestie van tijd was, en het vonnis zou van tafel zijn.

Ook nu weer wordt veel juridisch lawaai gemaakt, het is verkiezingstijd. President worden met een drugsvonnis is natuurlijk heel problematisch, nationaal en internationaal.

Mr. Ramon de Freitas, die jaren geleden Bouterse bijstond als juridisch adviseur in zijn drugszaak, vertelde aan radio ABC dat al zeven keren pogingen om het vonnis ongedaan te maken zijn mislukt.

Tot drie keer toe bij de Hoge Raad en ook bij het Europees Hof voor de Mensenrechten. Volgens de Freitas heeft Van Loon, de kroongetuige, ruim 16 jaar aan zijn verklaring tegen Bouterse vastgehouden. Hij weet dat er ook sprake was dat Van Loon 75.000 euro zou willen om zijn verklaring te herzien.

De Freitas onthulde ook dat de Centrale Bank de privé advocaatkosten van Bouterse heeft betaald. Het stoort de jurist dat Suriname en het Surinaamse volk telkens worden opgescheept met de privé juridische problemen van Bouterse. ‘Doe je ding, maar laat Suriname en zijn volk met rust.’

De Freitas gaf aan dat telkens als de drugszaak van Bouterse in het nieuws komt, Suriname weer wordt geassocieerd met misdaad. Dat vindt hij kwalijk. Aldus de jurist.

De mate van aandacht en publieke financiering die Bouterse vraagt voor zijn privé juridische problemen, de mate van aanspraak maken op recht, staat in schril contrast met het recht dat hij zijn slachtoffers en hun nabestaanden heeft ontzegd.

Suriname zou niet nog vijf jaren geassocieerd moeten worden met mensenrechtenschendingen en drugsgerelateerde misdaad. Een waardig presidentschap is hard nodig.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.