Badrissein Sital, vooraanstaand NDP’er en voormalig partijcoördinator voor Saramacca, heeft in een interview met Biemla Gajadien van radio ABC, onthuld dat de paarse partij ‘ideologisch in een vrije val’ en intern ernstig verdeeld is.

Hij deed dat naar aanleiding van het aanwijzen van de drie DNA-kandidaten van de NDP voor Saramacca. Sital onthulde dat de nieuwe kandidaten helemaal buiten de structuren om ‘zijn opgelegd door Bouterse en zijn sekte’.

Volgens de NDP’er is er geen democratie in de paarse partij en bepaalt een kleine groep rond Bouterse wat er in de partij gebeurt.

Sital vertelde hoe Bouterse de zeven vertegenwoordigers van de structuren in Saramacca, in OCER ‘heeft geschoffeerd’. Hij heeft ze ‘als lijfeigenen’ behandeld. ‘Vrouwen trilden op de benen’. Sital noemde Bouterse ‘een manipulator’.

Volgens de NDP’er heerst in alle NDP afdelingen deze cultuur van het opleggen van besluiten. Maar in Saramacca heeft men gedurfd tegen die oplegcultuur in opstand te komen. In de andere afdelingen zwijgt men uit angst.

Het beeld van een dictatoriaal intern partijregiem van Bouterse en een klein groepje getrouwen en het ontbreken van democratie binnen de paarse partij, stemt overeen met de lezing van Noreen Cheung en andere dissidenten. Cheung typeerde Bouterse als ‘een misleider’.

Buiten de partij kunnen allen die bekend zijn met de militaire dictatuur zich een goede voorstelling maken van die cultuur van intimidatie, angst en serviliteit binnen de NDP.

De sektarische koers waarvan Sital gewag maakt, komt ook tot uitdrukking in de weigering van de NDP bondgenootschappen, zelfs met hondstrouwe coalitiepartners, aan te gaan.

Het beeld van interne verdeeldheid en coalitieverbrokkeling doet een partij doorgaans niet goed in verkiezingen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.