‘Hoop is beslist niet hetzelfde als optimisme, evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen. Wel de zekerheid dat iets zinvol is, afgezien van de afloop, het resultaat.’
Václav Havel

Er zijn mensen die niet het juiste, maar het sterkste kiezen. Ze denken hiërarchisch. In de sociale psychologie heet dat oriëntatie op sociale dominantie. De paarse campagne rekent op die mensen.

De overdaad aan paars vlagvertoon, de overdreven aanhang mobilisaties en de mega-inzet van staatsmedia hebben één, fysieke, boodschap: wij zijn de grootste en sterkste.

Het is de mantra van macht. Dat die macht steunt op de leugen – ‘op de vlucht neergeschoten’ – doet er niet toe.

Er zijn ook mensen die in waarheid willen leven. Zij kijken door het rookgordijn van desinformatie, persoonsverheerlijking en sociale omkoping heen.

Angelic Alihusain-del Castillo (DA91/V7) adviseerde de jongeren: ‘Neem afstand van moord, moordverdachten en drugsverdachten! Wees onbevreesd en schud de tirannen af!’.

Haar analyse is verontrustend: er is in Suriname sprake van vestiging van een Boutistische Staat, met alle kenmerken van het fascisme. Zij ziet aantasting van het vrije denkvermogen en creatie van een ‘cult’ rond de persona van Bouterse: het Boutisme.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.