PARAMARIBO, 12 sep – De zoektocht naar olie op Surinaams grondgebied gaat in een hogere versnelling. Staatsolie werkt aan een partnerschap met het Colombiaanse Ecopterol. Volgens de Times of Suriname zijn de voorbereidingen al vergevorderd. Staatsolie wil zelfs zover gaan risicokapitaal te reserveren.

Dat is nieuw , omdat tot nog toe de partners bij olieonderzoek all risico droegen. “We gaan een voorzichtige stap doen. We zijn nog niet zo groot als de big boys”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk. Samen met Ecopetrol zal geïnvesteerd worden in gebieden waar vermoedelijk olie voorkomt. De Colombianen willen zowel op land als in zee samenwerken. Ook voor hen moet het risico groot zijn, omdat nog nergens in Suriname echt grote voorkomens zijn aangetroffen.

De laatste vier jaar alleen is ruim driehonderd miljoen dollar geïnvesteerd in exploratie. Het geld kwam van de partners. “Er is geen druppel gevonden”, aldus Waaldijk. Toch worden grote voorkomens vermoed. Suriname moet volgens experts deel uitmaken van een gebied met de grootste olievoorraad in de wereld. In buurland Frans Guyana is al een vrij grote hoeveelheid aangetroffen. De Fransen hadden Suriname vooraf een optie tot deelname aangeboden. De reactie was negatief.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.