Ook in een vluchtige sms kun je een leugen niet helemaal verhullen. Amerikaanse onderzoekers aan de Brigham Young University ontdekten hoe je zonder persoonlijk contact toch kunt ontdekken wanneer je gesprekspartner aan het liegen is.

Na experimenten met 100 studenten ontdekten de wetenschappers dat er een makkelijke manier bestaat om een leugen via sms, of elke andere vorm van digitale boodschap, te ontdekken. De studenten moesten elkaar vragen stellen via een computerprogramma dat speciaal voor de studie gecreëerd werd. Wanneer de deelnemers een leugen vertelden (ze kregen de opdracht de helft van de tijd niet de waarheid te zeggen) waren ze langer bezig om deze boodschap samen te stellen, het duurde gemiddeld 10 procent langer om te antwoorden.

Andere verklaringen
Toch zegt relatie-expert Adam LoDolce dat je niet meteen in paniek moet raken als een nieuwe mannelijke partner er langer over doet om te antwoorden. “Die wachttijd heeft vaak te maken met de stress die met een nieuwe relatie en niet met oneerlijkheid gepaard gaat. “Wanneer mensen nerveus zijn of erg enthousiast, dan kan het langer duren om te antwoorden. Ook willen velen van nature de confrontatie vermijden, als iemand niet meteen antwoordt, dan kan hij of zij mogelijk proberen een digitaal ongemakkelijk moment te vermijden.”

Patronen
Onderzoeker Tom Meservy zegt dat wanneer iemand niet meteen antwoordt, je deze persoon niet onmiddellijk een leugenaar moet noemen. “Dit onderzoek legt enkel patronen bloot waar mensen tips uit kunnen halen om leugenaars te detecteren. De gemiddelde persoon kan tijdens een persoonlijk gesprek slechts de helft van de tijd een leugen eruit halen. Het doel van de studie was om instrumenten voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten te ontwikkelen. Maar de resultaten kunnen ook handig zijn in het dagelijkse leven, zoals online dating en de screening van sollicitanten.”

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.