GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het Zika- virus dat behalve door een muskiet ook via seksueel contact kan worden overgedragen, kan ernstige oogafwijkingen veroorzaken. Het virus dat in 86 landen waaronder Suriname is gemeld, wordt momenteel intensief door internationale gezondheidsexperts onderzocht.

Het Zika-virus wordt voornamelijk overgedragen door de beet van een geïnfecteerde mug van het Aedes- geslacht maar kan ook doorgegeven worden via seksueel contact.

Ook bij bloedtransfusies is een besmetting mogelijk evenals tijdens de zwangerschap tussen moeder en baby.

Zika-virusinfecties tijdens de zwangerschap zijn in verband gebracht met miskramen en dodelijke aangeboren hersenaandoeningen.

Maar het virus spaart ook de ogen van het ongeboren kind niet.

Een recent onderzoek dat is uitgevoerd door het California National Primate Research Center heeft aangetoond dat een Zika-infectie tijdens het eerste trimester van de zwangerschap invloed kan hebben op de ontwikkeling van het netvlies van de foetus en een aangeboren oogaandoening kan veroorzaken.

Het virus heeft echter volgens de nieuwe inzichten geen effect op de verdere ontwikkeling van de ogen van de besmette baby na de geboorte.

Foto: Syed Ali

Het bericht Zika- virus dat ook via seksueel contact wordt overgedragen veroorzaakt ernstige oogafwijkingen verscheen eerst op GFC Nieuws.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.