Een bakje havermout zou een gezond begin van de dag moeten zijn. Maar een milieuorganisatie ontdekte dat bijna alle ontbijtgranen in de VS besmet zijn met gevaarlijke hoeveelheden glyfosaat, waarvan wordt vermoed dat het kanker veroorzaakt.

Monsanto, het bedrijf dat de insecticide Roundup maakt, werd vorige week veroordeeld een kankerslachtoffer 289 miljoen dollar uit te keren.

De rechtbank achtte bewezen dat de man de kanker had opgedaan door het gebruik van glyfosaat, het actieve bestanddeel in Roundup.

De Environmental Working Group (EWG) trof deze zelfde stof aan in 43 van de 45 onderzochte monsters. Drie kwart van de besmette samples bevatte een grotere hoeveelheid glyfosaat dan wetenschappers toelaatbaar achtten voor kinderen.

Het glyfosaat zat vooral in havermout, die verwerkt was in ontbijtgranen.

Het kankeronderzoeksbureau van de Wereldgezondheidsorganisatie classificeerde glyfosaat in 2015 als “waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens”.

In 1985 bestempelde het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) glyfosaat als kankerverwekkend, maar trok dat in 1991 terug.

Eveneens in Amerika beschouwt de staat Californië glyfosaat wél als kankerverwekkend. In 2017 werd de stof opgenomen in het Proposition 65-register van chemicaliën waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken.

Foto: Anna Moderska

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.