Een moeder (naam bij de redactie bekend) zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat zelfs kleuters weerbaar gemaakt moeten worden tegen pesten. De moeder heeft opgemerkt, dat haar dochter (4 jaar) tegenwoordig niet meer zo enthousiast is om naar school te gaan. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

“Mijn dochter vond het altijd fijn om naar school te gaan, wanneer ze thuis kwam vertelde ze altijd heel enthousiast wat ze allemaal op school had gedaan. Recentelijk kwam ze thuis en zei: ‘Mama die kinderen pesten me en ik vind het niet leuk. Ik wil niet meer naar school gaan.’ Ze vertelde bijvoorbeeld, dat een jongen van de klas haar lelijk had genoemd en voegde eraan toe ‘maar mama ik ben niet lelijk’. Ook gaf ze aan dat ze wordt uitgelachen wanneer ze een foutje maakt en dat de kinderen liedjes zingen om haar te treiteren.”

“Wanneer je als ouder hoort dat je kind gepest wordt is het natuurlijk niet prettig. Maar de vraag is, wat doe je eraan? Leer je je kind om terug te pesten of leer je je kind om zich weerbaar te maken tegen pesten? Pesten is nooit oké. Ik werd zelfs als kind gepest vanaf de lagere school, vanwege mijn kleding en schoeisel. Mijn ouders hadden het niet breed. Ik kan me heugen, dat ik op de lagere school zat en mijn vader kocht een patta onder de markt, die ik heel mooi vond. Ik ging zo trots ermee naar school en uiteindelijk werd aan mij gezegd, dat m’n patta heel lelijk was. Ik werd er verdrietig om. Dat gebeurde toen ik in de tweede klas van de lagere school zat. Ik heb daarna nooit meer een patta aangetrokken. Zo zie je dat pesten soms jarenlang een bepaalde impact op kinderen kan hebben.”

“Ik heb gesprekken met mijn dochter gevoerd om haar te helpen haar zelfvertrouwen te vergroten. Ik wil niet dat ze onzeker wordt. Ik heb haar ook voorgehouden om haar pesters te negeren, want indien ze geen reactie krijgen, houdt het uiteindelijk op. Ik gaf ook aan, dat ze het niet alleen aan mij, maar ook aan de juf moet vertellen. Als ouder begrijp ik ook heel goed dat kinderen soms heel onbewust pesten. Op school, maar zeker ook thuis, zal er corrigerend opgetreden moeten worden. Ook kan het zo zijn dat kinderen hun eigen verhaaltjes maken, terwijl het helemaal niet zo in elkaar zit. In ieder geval is het belangrijk om je kind niet te negeren wanneer hij/zij vertelt dat hij gepest wordt. Leer je kinderen ook dat het nooit oké is om anderen te pesten.”

SK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.