PARAMARIBO, 8 sep – Het aantal gevallen van zelfmoord blijft toenemen. Dit zegt Widiya Punwasi, arts en voorzitter van stichting Swarnapath/Mind Console Center. Per jaar worden gemiddeld ruim honderd gevallen geregistreerd. Volgens Punwasi is dit veel te veel voor een relatief kleine bevolking. Alleen het aantal verkeersongevallen wil soms hoger liggen als doodsoorzaak. Piekjaar was 2008.

Toen werden honderd en acht en veertig gevallen geregistreerd. Sindsdien is er een afname met een voorlopig minimum in 2011. Toen waren er honderd en zeven en twintig gevallen. Hoewel er allerlei oorzaken te noemen zijn, is de wijze van verslaggeving in de media buitengewoon belangrijk. Het heeft alles te maken met de aanstekelijke aard van zelfmoord. “Zelfmoord is een virus net als bij griep”, zei Punwasi tijdens een presentatie voor journalisten.

De overdracht is zo geschied. De gemiddelde leeftijd van zelfmoordenaars ligt rond de vijfendertig jaar. Een flink deel van de beroepsbevolking valt dus vroegtijdig uit. Bijna zeventig procent bestaat ook uit mannen. Punwasi vindt het daarom belangrijk dat journalisten en media letten op hoe er verslag wordt gedaan. Het beste is berichten over zelfmoord of suïcide op de binnenpagina van kranten te plaatsen. Ook zouden deze twee woorden niet verwerkt moeten worden in de titel.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.