PARAMARIBO, 10 aug – “Ze vinden Guptar een man van miljoenen.” Dit verzucht Shyam Guptar, rijsthandelaar en ooit één door de Nederlandse justitie beticht van grootscheepse drugshandel. De strafzaken in zowel Suriname als Nederland hebben intussen geen bewijs opgeleverd. Maar de man die zich ooit de rijkste rijsthandelaar van Suriname noemde, heeft toch een Nederlands vonnis aan zijn broek.

Volgens de rechter is Guptar ruim een half miljoen euro verschuldigd aan voormalige cliënten. Dat is nog uit de tijd dat hij grootaandeelhouder was in de Surinaamse vliegmaatschappij ITA. De maatschappij is intussen ter ziele, maar de herinnering blijft. “Iedereen denkt dat er geld te halen is bij mij”, zegt Guptar tegenover de Ware Tijd. Het zou juist omgekeerd moeten zijn. ITA zou nog zeker acht miljoen dollar verschuldigd zijn aan de grootaandeelhouder.

Het heeft er daarom niet veel van dat de schuldeisers ooit geld zullen zien. “Er is geen geld daar (bij ITA Nederland, red.)”, aldus Guptar. ITA moest in 1999 de alleenheerschappij van de SLM en KLM doorbreken op de Mid-Atlantische route. Aanvankelijk succes met dalende ticketprijzen werd uiteindelijk een compleet fiasco. Passagiers werden regelmatig in de steek gelaten gedurende de twee levensjaren van ITA. Het bedrijf raakte op den duur failliet.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.