Jonge patiënten met reumatoïde artritis (RA) voelen zich beter na zes weken yoga.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Pain Society.

“Het lijkt een hele uitvoerbare, praktische behandeling voor patiënten met RA”, vertelt onderzoeker Kirsten Lung. Geneesmiddelen hebben vaak extra bijwerkingen voor jonge patiënten. Daarom ging Lung samen met haar collega’s op zoek naar alternatieve behandelingen.

Het onderzoek omvatte 26 vrouwen tussen de 21 en 35 jaar met RA. Gemiddeld hadden zij al tien jaar klachten als gevolg van de reuma.

De helft van de vrouwen nam deel aan lessen Iyengar-yoga. Na zes weken voelden zij zich gelukkig dan voor de yogalessen, konden ze beter met hun pijn omgaan en ervaarden ze een betere gezondheid en meer energie. Deze verbeteringen vonden de onderzoekers niet in de controlegroep.

Onderzoeker Kathleen Sluka van de University of Iowa is niet verbaasd over de resultaten. “Alle soorten beweging kunnen helpen bij RA. Door de spieren te versterken, bewegen de gewrichten minder pijnlijk.

Daarnaast heeft beweging invloed op de onderdelen van het zenuwstelsel, die betrokken zijn bij pijn.” Sluka was niet betrokken bij het onderzoek.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.