PARAMARIBO/KOREA, 11 sep – Het Wereld Natuurfonds, WWF, is niet te spreken over de ‘agressieve speurtocht’ naar aardolie voor de Surinaamse kust. Dit staat in een motie die is ingediend tijdens het congres van de Internationale Unie voor Natuurbehoud in Jeju, Korea. De regeringen van zowel Suriname als de buurlanden Guyana en Frans Guyana krijgen de wind van voren.

Volgens het WWF is de exploratie naar olie bepaald onverantwoordelijk. Het natuurlijke leven in en boven de zee zou er gevaar door lopen. Het ecosysteem zou al ernstig verstoord zijn. Ook zijn er aanwijzingen dat uiteindelijk het milieu ernstig ontwricht zal worden. Dit dan als de huidige manier van olieonderzoek wordt gehandhaafd. Het fonds eist meer controle op de zoekactiviteiten. Of anders moet het werk worden gestaakt totdat er meer garanties komen.

Garanties dan dat het milieu geen gevaar loopt. Volgens het WWF wordt geen rekening gehouden met de ‘kwetsbare’ aard van het ecosysteem. Het systeem is in alle drie Guyana’s zo ongeveer hetzelfde. Het fonds twijfelt ook aan het vermogen van de drie landen goed in te spelen op olierampen. Bovendien is een groot deel van de bevolking afhankelijk van de visserij. Nu geldt zeker voor Suriname en Frans Guyana, dat de eigen bevolking traditioneel geen interesse heeft in een vissersbaan.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.