Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Workshop ter voorkoming exploitatie genetische hulpbronnen

Workshop ter voorkoming exploitatie genetische hulpbronnen

Het Caricomsecretariaat host een workshop ter voorkoming van de exploitatie van genetische hulpbronnen. De workshop wordt gehouden, in samenwerking met de Access and Benefit-Sharing (ABS) Capacity Development Initiative en de regering van Suriname.

De workshop begint vandaag in het Wyndham Garden Hotel en duurt tot en met vrijdag 4 december 2015.  Ongeveer 40 deelnemers doen mee aan deze workshop onder wie vertegenwoordigers van de nationale Focal Point agentschappen voor de Nagoya Protocol, juridische officieren en vertegenwoordigers van inheemse en plaatselijke gemeenschappen.

De bedoeling van de workshop is om de capaciteit van landen voor de uitvoering van het Nagoya Protocol inzake de toegang en verdeling van de voordelen van genetische hulpbronnen aan te scherpen. Het Nagoya-Protocol is een multilaterale milieu-overeenkomst die sinds oktober 2014 van kracht is.

Het doel is om ervoor te zorgen dat de voordelen van het gebruik van genetische hulpbronnen en de bijbehorende traditionele kennis vrij en gelijkelijk worden verdeeld tussen de leveranciers van de hulpbronnen en de gebruikers. De term genetische hulpbronnen verwijst naar genetisch materiaal van planten, dieren en micro-organismen, zoals traditionele kruiden en planten die gebruikt worden voor geneeskrachtige doeleinden.

Deze kunnen ook gebruikt worden op andere gebieden hebben zoals de landbouw, de cosmetische-industrie en de ontwikkeling van medicijnen. De opleiding en kennis die gedeeld worden op deze workshop zullen integraal worden ingezet bij het verbeteren van het vermogen van de betrokkenen om effectief te kunnen onderhandelen, voor hun landen of gemeenschappen.

Daardoor kunnen zij een billijk aandeel in de voordelen van het gebruik en de commercialisering van genetische hulpbronnen krijgen. Deelnemers zullen leren hoe het belang van hun tegenhangers in ABS- onderhandelingen te herkennen en te begrijpen en hoe zij het beste de belangen van hun eigen landen of gemeenschappen, als leveranciers van genetische hulpbronnen, kunnen vertegenwoordigen.