Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Workshop ter verbetering van het basisonderwijs

Workshop ter verbetering van het basisonderwijs

In het kader van de verbetering van het basisonderwijs, is er een driedaagse workshop gehouden voor medewerkers van de verschillende afdelingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Het doel van deze sessies is om inzicht te krijgen over wat standaarden zijn en te komen tot een duidelijke visie en standpunt over de richting die het ministerie wil opgaan met betrekking tot de standaarden voor het basisonderwijs.

Volgens Yuro Dipotaroeno, onderdirecteur Ontwikkelingsdienst van MinOWC, zorgen standaarden ervoor dat het onderwijs beter wordt ingericht, omdat er specifieke leerdoelen worden aangegeven die leerlingen moeten kennen en kunnen in een bepaald leerjaar. Standaarden zijn systemen om een bepaalde mate van uniformiteit aan te geven, zodat iedereen weet wat er nodig is om te komen tot een bepaald doel.

Er wordt volgens hem gebruik gemaakt van een bottum- up benadering, waarbij elke stakeholder een bijdrage zal leveren. Het voornemen is dat is dat alle leerkrachten van het basisonderwijs overgaan tot het gebruik van standaarden. Onderwijsdirecteur Natasia Bennanon meent dat het tijd wordt dat er nationale standaarden komen binnen het Surinaams onderwijs om zodoende de doelen die zijn gesteld te realiseren.

“Het ministerie kan het niet alleen, dat moeten wij gezamenlijk doen. Bij deze workshop gaat het er om hoe we werkbare en praktische strategieën voor leerkrachten kunnen ontwerpen om zodoende op een verantwoorde, creatieve en innovatieve wijze kennis te kunnen overdragen”, zegt zij.

Nieuwe boeken of het toepassen van nieuwe methoden geven volgens Bennanon geen garantie dat leerkrachten zich kunnen aanpassen aan nieuwe methoden. Er wordt volgens haar vaak teruggegrepen naar de oude werkwijze. Dit vanwege het feit dat het “bekend”is en zij zich daarin comfortabel voelen.

Om dit euvel te kunnen overbruggen, moeten er daarom met standaarden gewerkt worden. Standaarden zijn belangrijk en zullen het ministerie volgens haar in staat stellen om het onderwijs beter te organiseren, het curriculum beter in te richten en resultaten te meten. Zij wil dat standaarden praktisch, realistisch en relevant moeten zijn.

De workshop is verzorgd door Prof. Fred Mednick, oprichter van leerkrachten zonder grenzen. Ondersteuning van de leerkrachten, standaarden in ons curriculum en innovatie in ons onderwijs zijn tijdens de workshop behandeld. Deze thema’s moeten inspelen op de uitdagingen die er worden aangegaan bij het invoeren of implementeren van (nieuwe) methoden.