Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Worden Surinaamse consumenten vergiftigd door winkeliers? Bezorgde burgers willen direct onderzoek BOG

Worden Surinaamse consumenten vergiftigd door winkeliers? Bezorgde burgers willen direct onderzoek BOG

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Bezorgde burgers willen dat er op de meest korte termijn door het BOG wordt nagegaan waarom zoveel voedingsproducten in vooral kartonnen- en plastic verpakkingen een niet normale chemische geur en smaak hebben.

Een burger die liever anoniem wenst te blijven schrijft het volgende per E- mail aan GFC Nieuws.

Bij deze vraag ik om uw gezondheidsredactie het overmatig of verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen door supermarkten te laten onderzoeken. Vooral een bekende supermarkt in Paramaribo (naam bekend bij de redactie) maakt zich hieraan schuldig.

U zult merken dat voedingsproducten in vooral kartonnen- of plastic verpakkingen, een niet normale chemische geur en smaak hebben, wat neerkomt op vergiftiging van de consument.

Dit voorval heb ik eerder voorgelegd aan het BOG en voedseldeskundige de heer Stuttgard, echter zonder resultaat. Bij het BOG waren ze wel op de hoogte van het probleem, maar waarom er niet wordt opgetreden blijft een vraag.

Hopelijk kunt u de bevolking via uw veelgelezen nieuwsartikelen beschermen tegen deze vorm van vergiftiging.

De eigenaar van de winkel die wordt beschuldigd zegt maandagmorgen aan GFC Nieuws dat niet alleen in zijn zaak dergelijke gevallen zich voordoen. Het is volgens hem een wereldwijd probleem.

“De fout ligt niet bij ons winkeliers. Het zijn de klanten die allerlei voedingsproducten plaatsen in hun winkelwagen in combinatie met chemische middelen zoals chloor, insectenspray en dergelijken. Soms kan de inhoud van een chemisch item lekken op een andere verpakking, wat een geur of smaakverandering tot gevolg kan hebben”, is zijn mening. Hij garandeert dat er absoluut geen sprake is van vergiftigingen.

Een andere bezorgde klant die jaren in een supermarkt heeft gewerkt vertelt aan GFC dat de vreemde geuren van verpakkingen bij haast alle winkels voorkomen. Zij weet dat de vrachtcontainers uit het buitenland volgepropt worden met allerlei producten en de contaminatie aldaar heeft plaatsgevonden.

“In snikhete containers worden de voedingsproducten naar Suriname vervoerd, zonder deze gescheiden te houden. Men propt alles maar bij elkaar om zoveel als mogelijk in de container te krijgen. Men houdt helemaal geen rekening met de kans dat voedingsproducten zo “besmet” kunnen raken”.

“Ook worden veel voedingsitems volgepropt in extreem warme magazijnen door medewerkers die niet weten dat er speciale veiligheidsprotocollen zijn. Sommige producten moeten ook beneden een bepaalde temperatuur, sommigen 25 graden Celsius, worden bewaard”, is haar uitleg.

“Ook worden er door de meeste winkeliers bestrijdingsmiddelen gebruikt om mieren, kakkerlakken, muizen en ratten te verjagen of doden. Ook bij dit proces worden de veiligheidsprotocollen niet nageleefd. Men spuit maar raak”, zegt ze.

Volgens wetenschappers kan het ook zo zijn dat het verpakkingsmateriaal zelf chemische bestanddelen bevat die vooral bij hoge temperaturen mogelijk van structuur kunnen veranderen. Dit zou ook van invloed kunnen zijn op de smaak en geur van het product.

Zo kwamen er jaren geleden veel klachten binnen over de chemische lucht uit de verpakkingen van M&M’s.

Chocoladefabriek Mars deed onderzoek naar de klachten. Het vermoeden bestond toen dat de geur van de verpakking zelf kwam.

Het bedrijf liet een Robinson test uitvoeren, dat is een sensorische analysemethode voor het evalueren van de invloed van verpakkingsmaterialen op de kwaliteit van levensmiddelen. De conclusie was dat het eten van de M&M’s veilig was, ondanks te vreemde geur. 

Dat betekent niet altijd dat er niets aan de hand is indien er een vreemd geur of smaak wordt waargenomen. Veel deskundigen zijn van oordeel dat een geur- of smaakverandering een “red flag” is.

In Suriname worden de regels, zo blijkt, niet altijd zo strikt opgevolgd en zijn veel winkeliers niets eens op de hoogte van belangrijke veiligheidsvoorschriften.

Dat deze regels zeer nodig zijn bleek al in de jaren tachtig en veel eerder. In december 1980 werden een groot aantal mensen in Nederland ernstig ziek na het eten van diepvriesnasi en diepvriesspinazie. Deze was verontreinigd met nitriet uit het koelsysteem van bestelwagens. Een aantal van de consumenten zijn toen overleden.

Het bericht Worden Surinaamse consumenten vergiftigd door winkeliers? Bezorgde burgers willen direct onderzoek BOG verscheen eerst op GFC Nieuws.