Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Word Rekenkamer uitgesloten?

Word Rekenkamer uitgesloten?

Het berichtje sneeuwde vorige week bijna onder bij het vele nieuws over de naweeën van de ‘Zwarte Vrijdag’ en de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Maar toch sprong het bij de oplettende deskundigen direct in het oog: president Chandrikapersad Santokhi heeft op 22 februari weer een presidentiële commissie geïnstalleerd. Het Financieel-economisch Team moet toezien “op de rechtmatige, doelmatige en doeltreffende toewijzing en besteding van geld binnen het kabinet van de president”. Dat is raar, want dat is de taak van de Rekenkamer.

door Armand Snijders

De commissie kreeg bij haar installatie op het kabinet van de president ook de opdracht mee adviezen te geven over de risico’s die samenhangen met de uitvoering van begrotingen binnen het kabinet. Je zou verwachten dat tussen de 2.324 mensen die op de loonlijst van het kabinet staan, er in ieder geval enkele knappe zitten die in staat moeten zijn begrotingen op te stellen en de uitvoering daarvan in de gaten te kunnen houden. Wat overigens wordt bedoeld met ‘risico’s’ en dat daar adviezen over moeten worden gegeven door een aparte commissie, lijkt behoorlijk onzinnig.

Voor de andere overheidsdiensten en ministeries is zo’n commissie niet nodig. Die behoren van tijd tot tijd te worden gecontroleerd door de Rekenkamer. Ook de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) heeft een controlerende taak en wordt meestal ingeroepen als wordt vermoed dat er onrechtmatige zaken hebben plaatsgevonden.

Wat wordt bedoeld met ‘risico’s’ en dat daar adviezen over moeten worden gegeven door een aparte commissie, lijkt behoorlijk onzinnig

Geen pottenkijkers

Dus dat Santokhi voor zijn eigen kabinet een uitzondering wil maken, roept vraagtekens op. Het lijkt erop dat hij geen pottenkijkers duldt als het om de enorme uitgaven van zijn kabinet gaat. Dat druist helemaal in tegen het transparante beleid en goed bestuur dat hij bij zijn aantreden beloofde.

De werkarm van Santokhi kost de staat heel veel geld. Alleen al aan de verschillende toelagen voor het personeel wordt dit jaar een slordige SRD 170 miljoen uitgegeven. Dit is meer dan voor de gewone salarissen moet worden neergeteld, namelijk ‘slechts’ SRD 110,5 miljoen.

Of die ruim 2.300 mensen ook werkelijk wat doen, daarover heeft de president sinds de ophef die daarover ontstond, nog geen duidelijkheid gegeven. Waarschijnlijk zitten heel veel mensen thuis duimen te draaien, omdat ze onder de vorige president Desi Bouterse hebben gewerkt en Santokhi – al dan niet terecht – vreesde dat ze niet loyaal aan hem zouden zijn.

En om die reden zijn minstens tientallen mensen die op de loonlijst van het kabinet stonden, na de regeringswisseling vervangen. Dat gebeurt al decennia, dus het is niet iets specifieks van Santokhi en de zijnen. Maar ondertussen ontvangen de ‘afgedankte’ ambtenaren wel iedere maand een salaris.

Proberen te bezuinigen

Daarnaast geeft het kabinet nog vele tientallen miljoenen op jaarbasis uit aan onder meer de buitenlandse reizen van de president en zijn delegaties en ‘afzonderlijke activiteiten en/of diensten’. Op dat eerste lijkt het kabinet niet voornemens te bezuinigen, op dat tweede wel.

Commissievoorzitter Anandkoemar Ramharakh zei na de installatie dat ze in het kabinet “zoveel mogelijk proberen te bezuinigen” en “dat er niet te veel middelen mogen worden uitgegeven voor bepaalde projecten”. Echter, hij gaf geen voorbeelden van projecten waarop kan worden bezuinigd. Ook Santokhi hield zich op de vlakte.

Overigens, journalisten waren niet uitgenodigd voor de installatie van de presidentiële commissie, zoals onder deze regering vrijwel gebruikelijk is. Daardoor kon niet worden gevraagd naar het nut van deze werkgroep. En of daarmee de rol van de Rekenkamer en de Clad daadwerkelijk is uitgespeeld. De president noemde de installatie in ieder geval ‘een belangrijk moment’, zo meldde de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Belangrijke taak

“Er is een team samengesteld bestaande uit leden met verschillende disciplines en een brede scala aan ervaringen en kennis. Deze commissie heeft een belangrijke taak en we vertrouwen erop dat zij deze taak naar behoren zal vervullen. Verder kijk ik zeker uit naar de behaalde doelstellingen”, was alles wat het staatshoofd erover zei, zonder uiteen te zetten wat die doelstellingen precies zijn.

Volgens critici is het de taak van de commissie om zoveel mogelijk onder de mat te schuiven. Grote kans dat de samenleving dat nooit te weten zal komen. Tenzij de Rekenkamer en eventueel de Clad in de toekomst toch nog de kans krijgen de uitgaven van het kabinet tegen het licht te houden. Misschien gebeurt dat pas als er een nieuwe president aantreedt. Het is zeker niet ondenkbaar dat er dan weer wat lijken uit de kast zullen vallen. Pogingen van de Ware Tijd om een reactie van Shaan Bhoendie, voorzitter van de Rekenkamer van Suriname, te krijgen, liepen helaas op niets uit.