Microsoft heeft vandaag in New York officieel Windows 8 gepresenteerd. Het nieuwe besturingssysteem is vanaf vrijdag beschikbaar.

Steven Sinofsky, hoofd van de Windows-divisie van Microsoft, noemde Windows 8 ‘een enorme mijlpaal in de evolutie en revolutie van computers’.

Windows 8 zal draaien op tablets, laptops en desktop-PC’s. Het besturingssysteem is geheel vernieuwd. Zo is het start-menu, dat sinds Windows 95 altijd onderin het scherm heeft gestaan, verwijderd uit Windows 8.

In plaats daarvan gebruikt Windows 8 grote iconen waarmee apps kunnen worden gestart. Microsoft zal die verkopen in de eigen Windows Store.

Met Windows 8 zet Microsoft ook in op de groeiende populariteit van touchscreens. Sinofsky noemde het vreemd dat laptops en desktops, in tegenstelling tot tablets en smartphones, nog geen touchscreens hebben.

Zowel Sinofsky als Microsoft-CEO Steve Ballmer wezen op verschillende nieuwe laptops en ultrabooks die wel zijn uitgerust met touchscreens. “Dit zijn de beste PC’s ooit”, aldus Sinofsky.

Naast Windows 8 zijn vanaf vrijdag ook PC’s en tablets te koop die draaien op Windows RT. Waar Windows 8 nog steeds een desktopmodus bevat die lijkt op Windows 7, zal RT enkel apps uit de Windows Store ondersteunen. Onder andere de Surface-tablet van Microsoft zelf zal draaien op Windows RT.

Ook wordt Windows RT geleverd met een volledige versie van Office 2013, waar onder andere Word, Excel en PowerPoint bij zijn inbegrepen.

Volgens Sinofsky zal bijna alle randapparatuur meteen werken met Windows 8 en RT. Hij beloofde dat 420 miljoen verschillende apparaten meteen werken als ze worden verbonden met Windows 8.

In Windows 8 wordt ook de browser van Microsoft vernieuwd. Internet Explorer 10 zal volgens het bedrijf makkelijker werken met touchscreens en met bewegingen op de trackpads van laptops.

Het is precies drie jaar geleden dat Microsoft Windows 7 presenteerde. Daarvoor zijn inmiddels 670 miljoen licenties verkocht. Volgens Sinofsky is het daarmee het meest succesvolle besturingssysteem ooit.

Steve Ballmer voorspelde dat komend jaar 400 miljoen PC’s zullen worden verkocht, waarvan een meerderheid Windows 8 zal gebruiken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.