Er is genoeg wind langs de kusten om met windmolens energie te produceren voor de hele wereld.

De berekeningen daarvoor publiceren twee Amerikaanse wetenschappers deze week in PNAS.

Om tot hun conclusie te komen, ontwierpen de Amerikanen een model waarin alle wind en het effect dat windmolens daarop hebben, omgerekend wordt tot een maximaal wattage aan produceerbare energie.

Omdat windmolens wind verbruiken, leiden meer molens niet lineair tot meer energie, maar vlakt de energiewinst per molen steeds verder af. De wetenschappers waren specifiek op zoek naar dit saturatiepunt, het moment dat het bouwen van meer windmolens geen zin meer heeft.

Dat bleek te liggen op 250 Terawatt (Tera = 12 nullen) aan energie. Dat is vele malen meer dan het verbruik op aarde, ook in de toekomst. Op dit moment is het wereldwijde energieverbruik ongeveer 15 Terawatt.

De wetenschappers keken ook naar de praktijk. Ze berekenden hoeveel energie er geproduceerd kan worden als alleen in kustgebieden windmolens gebouwd worden. Ook dan blijft er genoeg potentieel over: 80 Terawatt.

De onderzoekers gingen nog weer een stapje verder door te berekenen hoeveel energie er geproduceerd kan worden op alleen de plaatsen waar het het vaakst en hardst waait.

Dat zou op korte termijn de meest kosteneffectieve investering zijn. Dan kwamen de Amerikanen op 7,5 Terawatt, de helft van de wereldbehoefte.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.