PARAMARIBO, 9 aug – Het wilde bezetten van andermans grond moet voorgoed tot het verleden gaan behoren. Dit zegt minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Het gedoogbeleid van enkele jaren geleden, komt niet terug. Dat oude bezetters nu wel een stukje legaal land krijgen, mag niet als aanmoediging worden gezien.

Het zou daar makkelijk op kunnen gaan lijken. Ruim honderd voormalige ‘occupenten’ van de wijk Rahemalbuiten, Wanica, hebben pas hun bereidverklaring gehad. Het betekent zoveel als dat ze als eerste aanspraak maken op het stuk grond waar ze nu op wonen. De bereidverklaring levert nog geen rechten op, zoals het kunnen sluiten van hypotheken. Daar is een grondbeschikking voor nodig, maar met de bereidverklaring mag dat niet veraf meer zijn.

Volgens Relyveld moet de bereidverklaring eerder als tegemoetkoming worden gezien, dan als beloning. Er is sprake van een speciale regeling voor speciaal deze groep. Ook andere illegale bezetters elders in Wanica en Paramaribo krijgen een soortgelijke regeling. Maar dan moet het gedaan zijn met de illegaliteit. “Het is een kopzorg voor jullie en een kopzorg voor de overheid”, zei Relyveld tegen de happy few. Voor de vele duizenden zonder land geldt: “We proberen zoveel mogelijk zo snel mogelijk te helpen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.