door Robin Rosario

PARAMARIBO – Volgens oud-voorzitter van het parlement, Emile Wijntuin, is de democratie in Suriname in korte tijd tot tweemaal toe geschonden. Eerst door de aanname van de amnestiewet en nu door de terugroepwet. De oud-voorzitter zegt dat DNA-leden volgens de grondwet voor vijf jaren worden gekozen. En toch bepaalt een lagere wet dat zij worden teruggeroepen binnen die vijf jaar. Wijntuin vertelt in gesprek met “Dagblad Suriname” dat de terugroepwet buitenwerking moet worden gesteld, want zo worden parlementariërs monddood gemaakt.

Indien er niet gedaan of gezegd wordt zoals de voorzitter van de partij wil, kan zo’n lid makkelijk teruggeroepen worden. Wijntuin vindt dat die wet als een gelegenheidswet gezien moet worden en alleen in dictatoriale landen wordt toegepast en niet binnen de democratie. De wet vertrapt een van de grondrechten van de democratie n.l. de vrije meningsuiting van een parlementariër.

Ook DNA-lid Harish Monorath bekritiseert deze wet. Hij zegt dat volgens het verenigingsrecht “wie benoemt, die ontslaat”. Het lid zegt dat politieke partijen iemand voordragen maar zij stemmen niet op de persoon. Het zijn de kiezers waar die persoon kandidaat is, die dat doen. Binnen het parlementair stelsel zorgt deze wet voor onmogelijke situaties. Als men in Suriname de democratie wil handhaven zal deze wet ongedaan moeten worden. Dat zou volgens de parlementariër de meest voor de hand liggende oplossing zijn.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.