door Robin Rosario

PARAMARIBO – Ruth Wijdenbosch, ondervoorzitter van DNA, heeft het de afgelopen week opgenomen voor de vrouwelijke dc ’s, Harriet Ramdien en Loriete Lingard. Ramdien is na enkele maanden van dienst in Coronie vervangen, terwijl de verwachting is dat Lingard in Apoera ook vervangen wordt. Geruchten willen dat ook boven het hoofd van Ingrid Karta-Bink van Commewijne het zwaard van Damocles hangt. Wonny Pinas, sinds kort de nieuwe dc van Brokopondo, wordt door bepaalde politici, uit voornamelijk de oppositie, verweten aan zakelijke belangen voorrang te geven en daarom de bestuursdienst niet naar behoren zal kunnen functioneren.

Wijdenbosch is het er daar niet mee eens. Zij zegt er geen van weet te hebben dat Pinas zakelijke belangen heeft in Brokopondo. Wat ze wel weet is dat Pinas tijdens haar periode in DNA steeds een lans heeft gebroken voor haar districtsgenoten en samen met hen op de stoepen stond van ministers en president tijdens NF-regeringen.

De ondervoorzitter van het parlement vindt het jammer dat juist de vrouwen die pas benoemd zijn onkunde verweten wordt. Wijdenbosch is de mening toegedaan dat hoewel de benoeming van een districtscommissaris een politieke zaak is, de regering toch wel iemand in een district moet benoemen die zich volledig neutraal kan opstellen. Ook moet er naast een justitieel antecedentenonderzoek ook gekeken worden naar eventueel zakelijke belangen van de betreffende persoon.

Politici van zowel oppositie als coalitie zeggen aan GFC Nieuws dat dc’s naar kennis en kundigheid van de bestuursdienst benoemd moeten worden en niet omwille van loyaliteit aan een politieke partij. “Men vergelijkt de huidige benoemingen met die van dertig tot veertig jaar geleden toen dc’s benoemd werden die een academisch graad bezaten of jarenlang ervaringen hadden opgedaan bij de bestuursdienst”, zegt een politicus. “Nu moeten dc’s maanden tot jaren ervaring opdoen voordat zij een district naar behoren kunnen leiden. Met de decentralisatie van de districten in gedachte, zou de regering the right man/woman on the right place moeten benoemen”, vindt een andere politicus.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.