PARAMARIBO, 18 apr – Bij het parlement ligt al een compleet wetsvoorstel klaar voor instelling van een waarheidscommissie. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Simons zal het wetsvoorstel uit 1998 behandeld worden. Het voorstel is voorbereid tijdens een conferentie over mensenrechten. Uiteindelijk is er niets meer van terecht gekomen. Het huidige parlement wil daar nu werk van maken.

De instelling van een waarheidscommissie wordt voorgeschreven door de recent aangenomen amnestiewet. De commissie zou onderzoek moeten doen naar calamiteiten in de jaren tachtig. Volgens de Times of Suriname zal het parlement achter gesloten deuren de eerste stappen ondernemen. Onder meer moet een commissie van rapporteurs worden ingesteld. Die moet het wetsvoorstel gereed maken voor bespreking in het openbaar.

Er mag weer politiek vuurwerk worden verwacht. De parlementaire oppositie is sowieso tegen amnestie. Een waarheidscommissie betekent alleen maar het consolideren daarvan. Het is dus niet te verwachten dat de oppositie zal meewerken. De regering heeft intussen hulp gevraagd van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Die moet onder meer expertise inbrengen bij het samenstellen van de commissie. De oppositie wil de staat internationaal aanklagen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.