Wetenschappers hebben een manier ontdekt waardoor lithium-ion-accu’s, die gebruikt worden in consumentenelektronica en elektrische auto’s, twee keer sneller kunnen worden opgeladen en efficiënter werken.

Dat maken de onderzoekers van de universiteiten van Californië en San Diego bekend.

Naast een kortere oplaadtijd en efficiëntere werkwijze zouden ook de kosten van de accu’s omlaag moeten gaan door de nieuwe algoritmes.

Het project heeft inmiddels bijna 10 miljoen dollar aan subsidie gekregen en de wetenschappers zullen de nieuwe accu’s binnenkort in praktijk gaan testen. “Deze technologie gaat naar producten die mensen echt zullen gebruiken”, aldus Scott Moura, co-leider van het project.

Door de nieuwe algoritmes wordt bij het meten van de status van een accu niet alleen gekeken naar elektrische spanning, maar ook naar de staat van de batterij en de locatie van deeltjes. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om de fysieke gesteldheid van de accu te monitoren.

Hierdoor zouden accu’s efficiënter moeten gaan werken. De onderzoekers vergelijken de huidige situatie met een medewerker die tickets verkoopt bij een bioscoop en aan de hand van de beweging van de rij inschat hoeveel en welke stoelen bezet zijn.

Met het nieuwe algoritme kan de medewerker daadwerkelijk inschatten welke specifieke plekken al ingenomen zijn. In de batterij gaat het om de locatie en beweging van deeltjes. Door de positie te kunnen inschatten kan de accu efficiënter werken. Bovendien kunnen versleten plekken in de batterij opgespoord worden.

Lithium-ion-accu’s worden vooral gebruikt in draagbare elektronica zoals smartphones, tablets en camera’s. Ook elektrische auto’s maken er gebruik van.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.