Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wetenschappers kijken mee in dromen

Wetenschappers kijken mee in dromen

Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd om beelden uit de dromen van proefpersonen te ontcijferen met een hersenscanner.

Met een computerprogramma is het mogelijk om de hersenactiviteit van mensen te koppelen aan specifieke beelden die ze waarnemen.

Vervolgens kan met deze informatie gedurende hun slaap worden bepaald over welke objecten ze dromen.

Dat schrijven de onderzoekers van het Advanced Telecommunications Research Institute International in Kyoto in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Tijdens het onderzoek werd de hersenactiviteit in kaart gebracht van drie mannen die keken naar een videomontage waarin honderden verschillende voorwerpen werden getoond. Elk voorwerp werd door de computer gekoppeld aan een specifiek patroon van hersenactiviteit, zodat de wetenschappers op basis van informatie uit de hersenscanner konden voorspellen naar welke objecten de proefpersonen keken.

Vervolgens werd de hersenactiviteit van de proefpersonen gemeten in de droomfase van hun slaap.

Aan de hand van de gemeten patronen bleken de wetenschappers vrij nauwkeurig te kunnen bepalen over welke van de eerder vertoonde voorwerpen de mannen droomden.

Tijdens een droomsessie voorspelde de computer bijvoorbeeld dat één van de proefpersonen droomde over een bed, een stoel en een sleutel. Toen de man werd gewekt en werd gevraagd wat hij had gedroomd, beschreef hij een scène waarin hij een sleutel verstopte tussen een bed en een stoel.

De wetenschappers benadrukken op nieuwssite Wired.com dat ze maar heel beperkt kunnen meekijken in de dromen van mensen. Zo is het nog niet mogelijk om acties, emoties en kleuren te ontcijferen. “Ons systeem om dromen te decoderen is erg primitief”, aldus hoofdonderzoeker Yasiyuki Kamitani.

Ook moet voorlopig voor ieder individu apart de koppeling tussen hersenactiviteit en specifieke voorwerpen in kaart worden gebracht.

“Maar we werken aan een methode om algemene hersenpatronen te koppelen aan beelden, zodat we een dromendecoder kunnen bouwen die na wat afstelling bij verschillende mensen werkt”, verklaart Kamitani op nieuwssite Physorg.com.

(nu.nl)


Posted

in

by