Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Wetenschappers kijken dieper dan ooit het heelal in

Wetenschappers kijken dieper dan ooit het heelal in

Met een nieuw instrument op een telescoop in Chili hebben Europese ruimtewetenschappers dieper dan ooit in een verre uithoek van het heelal in gekeken.

De onderzoekers slaagden erin om meer dan twintig sterrenstelsels waar te nemen die tot nu toe met geen enkele andere telescoop waren te zien.

De Europese Very Large Telescope in Chili presteert daarmee beter dan de Amerikaanse telescoop Hubble die ook wordt gebruikt voor observaties van verre sterrenstelsels.

Dat meldt de Europese astronomische organisatie ESO.

Kleurenbeelden

De nieuwe ontdekkingen kwamen tot stand door een spectograaf met de naam MUSE die waarnemingen van de Very Large Telescope omzet in heldere 3D-kleurenbeelden.

Door deze beelden 27 uur te analyseren verzamelden de wetenschappers nieuwe informatie over de afstanden en bewegingen van 189 sterrenstelsels.

De waarnemingen werden verricht in het zogenoemde Hubble Deep Field South, een uithoek van het heelal die eerder is bestudeerd door de Amerikaanse ruimtetelescoop Hubble.

Verrassing

“De grootste verrassing kwam toen we zeer verre zwak schijnende sterrenstelsels ontdekten die zelfs op de diepste Hubble-opname niet te zien waren”, verklaart de Franse hoofdonderzoeker Roland Bacon.

De waarnemingen zijn veelbelovend voor toekomstige studies met de spectograaf MUSE.

Het instrument op de Very Large Telescope zal ook worden ingezet om ook andere verre uithoeken van het heelal te onderzoeken. “We zullen met dit instrument nog duizenden sterrenstelsels onderzoeken en nieuwe extreem zwakke en verre sterrenstelsels ontdekken”, voorspelt Bacon.(nu.nl)