PARAMARIBO, 20 jun – De looneisen van de vakbeweging zetten de economie onder druk. Dit stelt de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. De waarschuwingen van onder meer het IMF lijken gericht aan dovemans oren. Vooral de particuliere sector dreigt nu het slachtoffer te worden van een waar dominoeffect.

De eisen bij onder meer het bankwezen zullen ongetwijfeld worden nagebootst. Dat kan nooit goed aflopen. “We zeggen niet dat de arbeidersklasse geen loonsverhoging toekomt. Maar die mag niet buitensporig zijn. De gunstige situatie die we hebben gehad de afgelopen jaren, kan over een jaar of twee weer anders zijn”, zegt VSB-directeur Ferdinand Welzijn tegenover de Ware Tijd. De looneisen liggen ruim boven de tien procent. Voor de banken is dit onacceptabel.

Het is juist het bankwezen dat steeds waarschuwt tegen ongebreideld loonbeleid. “Het is keer op keer bewezen dat buitensporige loonsverhogingen, die niet stroken met de realiteit, alweer een negatieve impact hebben, met stijgende kosten van levensonderhoud”, aldus Welzijn. Ook werknemers zijn dan terug bij af. De vakbeweging wil er niet van horen. De inflatie van vorig jaar moet koste wat kost gecompenseerd worden. Ook mogen arbeiders best delen in de winst.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.