PARAMARIBO, 26 mrt – Het verplicht twaalf uren aaneen laten werken van arbeiders bij Iamgold ligt onder vuur. De tussentijdse evaluatie van deze afwijkende arbeidsregeling lijkt niet in het voordeel uit te vallen van de Canadese multinational. Hoewel het bedrijf niets anders wil dan doorgaan, is er bij het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, weinig animo om ‘ja’ te zeggen.

Een negatief advies van het Medisch Bureau van ATM is zo goed al zeker. “Ik zie het economische nut niet van een werkdag van twaalf uur. Als de werkgever toch vier uur overwerk betaalt, is het beter om twee ploegen in te zetten”, zegt bureaudirecteur John Courtar tegenover de Ware Tijd. De vakbond bij het mijnbedrijf pleit al jaren voor het afschaffen van de lange uren. Iamgold zou zich moeten houden aan de lokale arbeidswetgeving. Die houdt het op acht uur werken per dag.

Iamgold hanteert een aparte regeling. Arbeiders zijn verplicht twee weken lang elke dag twaalf uur te werken. Daarna mag een week thuis worden doorgebracht. Met de regering was afgesproken dat de regeling dit jaar wordt geëvalueerd. Courtar ziet verlenging niet zitten. Het betekent niet dat het ministerie zijn advies overneemt. Maar dat er reden genoeg is voor bezorgdheid, is buiten kijf. “Vanuit mijn achtergrond zeg ik dat het funest is.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.