Op vijftien jaar tijd is het aandeel van vrouwen dat bevalt met een keizersnede bijna verdubbeld. Medische wetenschappers betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is. Dat staat in een studie gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.
De Wereldgezondheidsorganisatie stelde tot voor kort dat alles boven de 15 procent een excessieve toepassing van de procedure was. Dat percentage komt volgens artsen ook ongeveer overeen met de gevallen waarin de ingreep ook daadwerkelijk vanuit medisch oogpunt raadzaam is.
Het herstel na een keizersnede is moeilijker. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat dan weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboorte en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap.
Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat baby’s die geboren worden met een keizersnede een andere hormonale, bacteriële en medische ervaring meemaken, wat hun gezondheid op een subtiele manier kan beïnvloeden. Hoewel de langetermijneffecten onvoldoende bestudeerd zijn, kan een keizersnede op korte termijn een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem, wat het risico op allergieën en asthma vergroot en de darmbacteriën verandert.
Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.