29 oktober is Wereld Beroerte Dag. Hart-en vaatziekten zijn al jaren doodsoorzaak nummer één in vele landen waaronder Suriname. We zien daarom vaak genoeg ook mensen met een beroerte binnen komen in de ziekenhuizen. Elke twee seconden, heeft iemand, ergens in de wereld een beroerte. Ondanks er vanwege de technologie nu meer informatie zelf te bekijken is, schijnt menigeen moeite te hebben om de kennis om te zetten in actie. En dat is juist broodnodig.

Een beroerte, ook wel een Cerebro-Vasculair Accident of CVA genoemd, is een belangrijke doodsoorzaak over de hele wereld. Het overgrote deel ontstaat vanwege een herseninfarct en de rest door een hersenbloeding. De risicofactoren voor het krijgen van een CVA zijn inmiddels al oud nieuws.

Hoge bloeddruk, Diabetes Mellitus (suikerziekte) en een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed zorgen voor problemen met de bloedvaten. Daarnaast is gebrek aan lichaamsbeweging, dus fysieke activiteiten, een grote boosdoener. Zeker als er ook sprake is van overgewicht op basis van te veel vet. Een sigaret erbij en overmatig alcoholgebruik maken het er niet beter op. Zit er dan ook nog negatieve stress in het rijtje, dan gaan we daar zeker niet vrolijker van worden.

Volgens de voorzitter van de Hart Vereniging Suriname (HVS) moeten mensen serieuzer omgaan met hun ziektebeeld als ze klachten hebben. Het schijnt dat vrouwen makkelijker hun ei kwijt kunnen als er zaken niet goed gaan terwijl mannen een bezoek aan de HVS niet nodig achten. Mannen willen zo te zien het accent niet gelegd hebben op hun ziekte. De leden stimuleren elkaar gelukkig wel om een gezonde leefstijl te hebben.

Gezien de economische situatie in het land is het niet zo vanzelfsprekend dat gezonde maaltijden voorgeschoteld worden in huis. Fruit en groente worden vaak genoeg voor hoge prijzen verkocht. Dan is niet alle medicatie te krijgen afhankelijk van de ziektekostenverzekering, tenzij het geld uit eigen zak wordt gehaald. Die zak is de laatste jaren voor een grote groep mensen, waaronder ook diegenen met hart-en vaatziekten, minder gevuld.

Bij de Vereniging Verder na een Beroerte (VVB) is het aantal vrouwen dat daar komt ook groter dan mannen. De gemiddelde leeftijd van de leden schommelt rond de 60 jaar. De voorzitter van de VVB geeft aan dat jongeren zich niet gemakkelijk aansluiten terwijl ze er ook zijn. Om de doelgroep tegemoet te komen heeft men besloten nu twee keer per maand bij elkaar te komen in plaats van één keer.

Uiteindelijk staat en valt veel wel met goed op de hoogte zijn over je eigen gezondheid en je mond durven opendoen als je iets niet gesnapt het op de poli. Maar dat is natuurlijk niet alles. Adviezen of instructies behoren wel opgevolgd te worden. Lukt het niet dan behoort u dat kenbaar te maken.

Al geruime tijd worden er iets van vijf personen per dag opgenomen in de ziekenhuizen met een CVA. In het Academisch ziekenhuis Paramaribo alleen komen er dagelijks drie. Dit ziekenhuis heeft een gespecialiseerde afdeling, ‘Neuro High Care’, waar er thrombolyse, een bepaalde therapie, toegepast kan worden. Personen die een CVA doorgemaakt hebben zullen haast altijd door een multidisciplinair team behandeld worden. Daar komen afhankelijk van de verschijnselen en de ernst ervan ook een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, neuropsycholoog, diëtist en andere deskundigen aan te pas. “Een beroerte heeft invloed op iedereen! Overlevenden, familie en vrienden, werkplekken en gemeenschappen. Elke ziekte of aandoening die te voorkomen was kost wel onnodig veel geld”.

Wereldwijd krijgt één op de vier overlevenden van een CVA opnieuw een beroerte. Het is daarom belangrijk dat mensen beseffen en zich ervan bewust worden dat een grote taak voor gezond blijven bij henzelf ligt. Maak de juiste keuzen!

Therapietrouw zijn lukt niet altijd even goed maar het is wel essentieel dat er verantwoordelijk omgegaan wordt met leefstijladviezen en medicatie. Het is ook allang bekend dat de persoon die een CVA krijgt niet meer die bejaarde is maar ook ver beneden de 60 jaar is. Dat is helemaal niet om blij van te worden. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) geeft aan dat één op de vijf volwassenen en vier op de vijf adolescenten (11-17 jaar) onvoldoende lichaamsbeweging heeft. Is dat niet erg?

Het wereldactieplan voor fysieke activiteit en gezondheid 2018-2030, streeft naar actievere mensen voor een gezondere wereld. Dat geldt voor u en ook voor mij. Aangepaste activiteit of niet, kom in actie! Dat zal zeker een steentje bijdragen om het thema van Wereld Beroerte Dag 2018 te ondersteunen. “Up again after a stroke”.

Tanya Frijmersum

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.